Από πού θα «κόψει» η κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμόσει τις ελαφρύνσεις που υποσχέθηκε

Για να μην υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων
13-Smile via Getty Images

Σε «σαφάρι» εξεύρεσης δαπανών οι οποίες μπορούν να περικοπούν άμεσα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εφαρμόσουν τις ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων.

Το σημείο εκκίνησης για τη νέα κυβέρνηση είναι οριακό, καθώς ήδη πριν τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων. Αποτέλεσμα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις να έχουν εξαντληθεί, γεγονός που επιβάλει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις αντίστοιχου δημοσιονομικού ύψους ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες στο τέλος του 2019.

Η προειδοποίηση από την πλευρά των δανειστών είναι ξεκάθαρη, με τις πρώτες εκτιμήσεις τους να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του 2019 να υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν προειδοποιήσει ότι οι παρεμβάσεις προκαλούν δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ για το 2019 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου οι Θεσμοί να μην «μπλοκάρουν» τις κυβερνητικές αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με το οποίο θα εξισορροπηθούν οι απώλειες από τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις και στους φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει παραδώσει ήδη στους Θεσμούς την πρώτη λίστα με τις παρεμβάσεις στις δαπάνες με βάση τις οποίες θα εξοικονομηθούν κονδύλια. Αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Εξοικονόμηση περί τα 400 εκατ ευρώ από τη λειτουργία των ΔΕΚΟ .

- Περικοπή περίπου 250εκατ ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.

- Μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

- Αναστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους από την οποία θα προκύψει εξοικονόμηση 150 εκατ ευρώ.

- Εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία από την οποία θα εξοικονομηθούν 160εκατ ευρώ .

- Εξοικονόμηση 100εκατ ευρώ από τη διατήρηση του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα φετινά εκκαθαριστικά θα έρθουν μειωμένα έως και 30% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα οι μειώσεις στους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, για όσους έχουν μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία 20% και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι 10%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Αύγουστο να περιλαμβάνουν τις μειώσεις του φόρου.

Δημοφιλή