Αποκαλούμε το Μάτσου Πίτσου με λάθος όνομα για περισσότερα από 100 χρόνια

Η μικρή και απότομη κορυφή πίσω από τα ερείπια ονομάζεται «Χουάινα Πίτσου», ενώ η μεγαλύτερη, κεκλιμένη κορυφή προς τα νότια ονομάζεται «Μάτσου Πίτσου».
ERNESTO BENAVIDES via Getty Images

Ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο μπορεί να πάρει το όνομά του από μια απλή παρεξήγηση.

Η αρχαία πόλη των Ίνκας που γνωρίζουμε ως «Μάτσου Πίτσου» θα πρέπει πιθανώς να ονομάζεται «Πίτσου» ή «Χουάινα Πίτσου», σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ιστορικών εγγράφων.

Το 1911 ο Αμερικανός ιστορικός και εξερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ επισκέφθηκε τα αρχαία ερείπια των Ίνκας και ζήτησε από έναν ντόπιο αγρότη να γράψει την ονομασία της τοποθεσίας. Ο αγρότης έγραψε «Μάτσου Πίτσου» και ο Χάιραμ σημείωσε πως η λέξη όταν προφέρεται ακούγεται περισσότερο σαν «Πίτσου». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και το Μάτσου Πίτσου πέρασε στα ιστορικά βιβλία και τους χάρτες.

Ωστόσο το ημερολόγιο του Μπίνγκαμ αποκαλύπτει πως ένας άλλος ντόπιος, ο Αντόλφο Κουβέντο αναφερόταν στα ερείπια ως «Χουάινα Πίτσου». Λίγες μέρες αργότερα, ένας άλλος αγρότης ανέφερε πως υπήρχαν και άλλα ερείπια στην κορυφή του βουνού, αποκαλώντας τα με την ίδια ονομασία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα ερείπια των Ίνκας του Μάτσου Πίτσου δεν ήταν γνωστά από πολλούς ντόπιους στην περιοχή Κούσκο. Ωστόσο, τα βουνά εκατέρωθεν της χαμένης πόλης ήταν πολύ γνωστά.

.
.
Google Maps

Η μικρή και απότομη κορυφή πίσω από τα ερείπια στις περισσότερες φωτογραφίες ονομάζεται «Χουάινα Πίτσου», ενώ η μεγαλύτερη, κεκλιμένη κορυφή προς τα νότια ονομάζεται «Μάτσου Πίτσου».

Ακόμα όμως και πριν ο Μπίνγκαμ ξεκινήσει την εξερεύνησή του, υπάρχει αναφορά από το 1904 από έναν άλλον εξερευνητή που αναφέρεται σε μία πόλη των Ίνκας που ονομάζεται Χουάινα Πίτσου. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε έγγραφα Ισπανών αποίκων που αναφερόταν στην αρχαία πόλη με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν υπάρχει κανένα προγενέστερο αρχείο που να αναφέρει το Μάτσου Πίτσου.

Εν ολίγοις, ενώ ο Μπίνγκαμ λέει πως το όνομα των εξαιρετικών ερειπίων που δέχθηκαν την προσοχή του κόσμου «είχε χαθεί στις σκιές του παρελθόντος», είναι μία παρηγοριά πως η συνεχιζόμενη έρευνα ξεκινά να φωτίζει αυτές τις σκιές και να παρέχει γνώση για την ονομασία και την ιστορία της πόλης.

Οι ερευνητές λοιπόν προτείνουν να αλλάξει η ονομασία του Μάτσου Πίτσου σε Χουάινα Πίτσου ή σκέτο Πίτσου, μετά την ανάλυση των ιστορικών εγγράφων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nawpa Pacha.

Πηγή: Sciencealert

Δημοφιλή