Απογευματινά χειρουργεία από 300 έως 2.000 ευρώ - Αναλυτικά η λίστα με τις επεμβάσεις

Οι επεμβάσεις με τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής, είναι ο καταρράκτης (18% του συνόλου), η αρθροπλαστική γόνατος (9%) και η χολοκυστεκτομή (7%).
.
.
Eurokinissi

Αναλυτικά στοιχεία για την λειτουργία και το κόστος των απογευματινών χειρουργείων έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους λέγοντας πως εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών.

Δικαιολογώντας τις τεράστιες λίστες αναμονής στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία ο κ Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι στη Βρετανία, 7,6 εκατ. πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν στους τελευταίους 12 μήνες.

«Στην Ελλάδα κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58,175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής» τόνισε.

Όσο αφορά τις επεμβάσεις με τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής, ο καταρράκτης είναι στην κορυφή με το 18% του συνόλου των επεμβάσεων και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και η χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά) και το κόστος για τον πολίτη θα είναι από 300 - 2.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τα απογευματινά χειρουργεία στο μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.

«Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία» λέγοντας πως η χρηματοδότηση θα γίνει από το ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοφιλή