Αρντέρν: Ετσι κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να περιορίσει τη μετάλλαξη Δέλτα

Μέχρι τώρα, η χώρα των 5 εκατ. έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους λόγω κορονοϊού, παρά το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Mark Meredith via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, δήλωσε σήμερα ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη τη χώρα βοηθούν να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορονοϊού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μολυσματική, παρότι οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό άλλων 68 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί κατά το τρέχον ξέσπασμα έχει φθάσει τα 277. Εξ αυτών 263 μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στο Όκλαντ και 14 στο Ουέλινγκτον, την πρωτεύουσα.

Ολόκληρη η χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει τεθεί σε lockdown. Οι πολίτες καλούνται να μείνουν σπίτι, τα σχολεία και οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι δεν θα ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα τουλάχιστον.

«Το lockdown φέρνει αποτέλεσμα, όμως η Δέλτα κρύβει δυσκολίες», επισήμανε η κυρία Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να επαγρυπνούμε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Pool via Getty Images

Η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον ιό για μήνες και δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό μέτρο προτού η πρωθυπουργός ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες το lockdown μετά τον εντοπισμό του αρχικού κρούσματος του τρέχοντος ξεσπάσματος, στο Όκλαντ.

Η Νέα Ζηλανδία έχει επαινεθεί από αρκετούς σε διεθνές επίπεδο για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο περιόρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, προχωρώντας σε αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου κι επιβάλλοντας καραντίνες και lockdown όταν εντοπίζονται κρούσματα. Μέχρι τώρα, η χώρα έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ωστόσο, παρότι η κυρία Αρντέρν χαίρει ευρείας υποστήριξης για τα μέτρα που λαμβάνει, η ίδια και η κυβέρνησή της επικρίνονται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, που συγκαταλέγεται στις πιο αργές μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Κανένας δεν θέλει lockdown για πάντα, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας», όμως «ενόσω είμαστε ακόμη στη διαδικασία εμβολιασμού, ο στόχος μας είναι η εξάλειψη» του ιού, επέμεινε η κυρία Αρντέρν.

Ως αυτό το στάδιο, το 80% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένο. Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 3 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19. Τις προηγούμενες 24 ώρες εμβολιάστηκαν 87.000 πολίτες, αριθμός-ρεκόρ.

Δημοφιλή