ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2020 19:51 EET | Updated 28/02/2020 21:13 EET

Ιράν: 210 οι νεκροί από τον κορονοϊό, λέει το BBC- διαψεύδει το υπουργείο Υγείας

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται πηγές στο σύστημα υγείας της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 210 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό έχουν πεθάνει στο Ιράν, είπαν στο BBC Persian πηγές στο σύστημα υγείας της χώρας- με το υπουργείο Υγείας της χώρας να διαψεύδει. 

Ο επίσημος απολογισμός της χώρας είναι 34 νεκροί και 388 κρούσματα, μα πολλοί αμφισβητούν αυτά τα στοιχεία. Τα περισσότερα θύματα θεωρείται πως είναι από την Τεχεράνη και την πόλη Κομ, όπου άρχισε το ξέσπασμα στο Ιράν.

O εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας του Ιράν διέψευσε μέσω tweet την αναφορά του BBC Persian. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί είπε ότι η προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ιράν στο να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού είναι «γελοία», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Ιράν, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση του Ιράν να μοιραστεί πληροφορίες.

«Ο ισχυρισμός ότι θέλει να βοηθήσει το Ιράν στην αντιμετώπιση του κοροναϊού μια χώρα που με την οικονομική τρομοκρατία της έχει προκαλέσει εκτεταμένη πίεση στον ιρανικό λαό και έχει ακόμη και κλείσει τις διόδους για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού είναι γελοίος και συνιστά ένα πολιτικό-ψυχολογικό παιχνίδι» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η ιρανική κυβέρνηση υπεραμύνεται της αντίδρασής της στο ξέσπασμα του ιού και αρνείται πως αποκρύπτει πληροφορίες για τον αριθμό των κρουσμάτων. Σημειώνεται πως οι εργασίες του ιρανικού κοινοβουλίου έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, λόγω συστάσεων από το υπουργείο Υγείας.