Χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε σε νησί της Δανίας

Η απεικόνιση του Αλέξανδρου φέρει θεοποιημένα χαρακτηριστικά, με τα κυματιστά μαλλιά και τα κέρατα κριαριού, σύμβολα που συνδέονται με τον θεό Άμμωνα.
.
.
Μουσείο Vestsjaelland

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στο νησί Ζηλανδία της Δανία έφεραν στο φως ένα μικροσκοπικό θησαυρό: ένα μπρούτζινο αντικείμενο που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην πόλη Ringsted, από τους Finn Ibsen και Lars Danielsen, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα με ανιχνευτή μετάλλων.

Το μπρούτζινο αντικείμενο, με διάμετρο μόλις 3 εκατοστά, φέρει χαραγμένο το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστού και ως Αλέξανδρος Γ′ της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με ειδικούς του Μουσείου Moesgaard, η ηλικία του χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η απεικόνιση του Αλέξανδρου φέρει θεοποιημένα χαρακτηριστικά, με τα κυματιστά μαλλιά και τα κέρατα κριαριού, σύμβολα που συνδέονται με τον θεό Άμμωνα.

Ο Αλέξανδρος, μάλιστα, συχνά αναφερόταν στον Άμμωνα ως πατέρα του, ενώ μετά το θάνατό του, απεικονιζόταν σε νομίσματα με κέρατα ως ένδειξη της θεότητάς του.

Ο Αλέξανδρος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Φίλιππο Β’, στο θρόνο το 336 π.Χ. και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του διεξάγοντας μια μακρά στρατιωτική εκστρατεία σε όλη τη Δυτική Ασία, την Κεντρική Ασία, μέρη της Νότιας Ασίας και την Αίγυπτο.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το εξάρτημα προέρχεται από ασπίδα και ταιριάζει με ένα παρόμοιο εύρημα από έναν βάλτο στο Illerup Ådal, όπου 16.000 αντικείμενα, όπως όπλα και ασπίδες, κατατέθηκαν τελετουργικά μετά από μια μεγάλη μάχη.

Ο Freerk Oldenburger, αρχαιολόγος στο Μουσείο Vestsjælland, δήλωσε με ενθουσιασμό: «Είναι απίστευτο! Στη Σκανδιναβία σπάνια έρχονται στο φως ευρήματα που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Να κρατάς στα χέρια σου ένα τόσο μικροσκοπικό πορτρέτο του, σου προκαλεί δέος.»

Δημοφιλή