ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/09/2018 07:32 EEST | Updated 13/09/2018 09:19 EEST

Χωρίς αποφάσεις για τις περικοπές ή μη των συντάξεων η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

sooc

«Δεν είναι ακόμα η ώρα των αποφάσεων» διαμηνύουν μέσω της HuffPost Greece κοινοτικές πηγές μετά το «θόρυβο» που ξέσπασε στην Αθήνα σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών να επιτρέψουν ή όχι στην κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων.  

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ενδελεχή εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2018 και των προβλέψεων για το 2019. Με λίγα λόγια ο Σεπτέμβρης δεν είναι μήνας αποφάσεων αλλά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα και ταυτόχρονα οι θεσμοί να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για την μετα-μνημονιακή πορεία της χώρας. 

Για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενήμερη είναι και η κυβέρνηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι θεσμοί πρέπει πριν λάβουν τις όποιες αποφάσεις αφού πρώτα έχουν διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και κίνδυνος εκτροχιασμού.  

Πάντως το οικονομικό επιτελείο κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό ραντεβού με τους εεσμούς φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και για αυτό είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» ορισμένα από τα αντίμετρα των οποίων η εφαρμογή τους είχε αποφασιστεί για τα επόμενα χρόνια Με αυτή τη μέθοδο η Ελληνική πλευρά αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή, τουλάχιστον, να περιοριστεί το ύψος των μειώσεων. 

Στη πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους και για το 2019. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «υποστηρίξαμε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να προχωρήσουμε χωρίς τη ‘βαρβαρότητα’ της περικοπής των συντάξεων».  

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα ξεπεράσει την πρόβλεψη για 700.000.000 ευρώ και θα κυμανθεί περί το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η περικοπή των συντάξεων είχε προϋπολογιστεί ότι θα είχε δημοσιονομικό όφελος ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Ετσι, για να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση αποδέχθηκε: (α) να μην εφαρμοστούν την προσεχή χρονιά όλα τα αντίμετρα, που έφθαναν συνολικά τα 1,99 δισ. ευρώ, και (β) όσα αντίμετρα προχωρήσουν (π.χ. επίδομα στέγασης), να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί δημοσιονομικά μόνο το 2019. 

Οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένονται εύκολες, καθώς παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ μοιάζει να περιορίζει τις αντιδράσεις του στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, στο εσωτερικό των Θεσμών υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις . Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει την Παρασκευή το δεύτερο και μάλλον τελευταίο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι χθες είχαν συνάντηση και με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών (στο ξενοδοχείο Χίλτον αυτή τη φορά), στους οποίους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τον βραδύ ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post