Χώρους εκτόξευσης πυραύλων στη Ρωσία λέει ότι χτύπησε η Ουκρανία

Λίγο καιρό μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης για πλήγματα με όπλα τους μέσα στη Ρωσία
Εκτόξευση πυραύλου από HIMARS σε άσκηση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ με τους Πεζοναύτες των Φιλιππίνων το 2022. Το HIMARS θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχουν δοθεί από τη Δύση στην Ουκρανία.
Εκτόξευση πυραύλου από HIMARS σε άσκηση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ με τους Πεζοναύτες των Φιλιππίνων το 2022. Το HIMARS θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχουν δοθεί από τη Δύση στην Ουκρανία.
via Associated Press

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «πιο ήρεμη» από τότε που οι ρωσικοί εκτοξευτές πυραύλων που τη σφυροκοπούσαν χτυπήθηκαν από ουκρανικά πυρά.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα σχόλια του Ίχορ Τέρεχοφ λαμβάνουν χώρα περίπου δύο εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης έδωσαν «πράσινο φως» στην Ουκρανία για πλήγματα με όπλα τους σε στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στο Χάρκοβο. Μιλούσε σε συνδιάσκεψη στη Γερμανία με τη συμμετοχή του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι και στόχο την ενθάρρυνση ευρωπαϊκών χωρών να υποστηρίξουν και να επενδύσουν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είπε ότι κατέλαβε δύο ουκρανικά χωριά, καθώς συνεχίζει την επίθεσή της, που άρχισε τον Μάιο. Το υπουργείο Άμυνας είπε πως η Τιμκίφκα στην περιφέρεια του Χαρκόβου και η Μιασοζαρίβκα στο Λουχάνσκ κατελήφθησαν από τις δυνάμεις του. Η Ουκρανία δεν σχολίασε. Ωστόσο τη Δευτέρα ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία συνέχιζε τις «δραστηριότητες αντεπίθεσης» στο Χάρκοβο. Επίσης διέψευσε ισχυρισμούς του φιλορώσου ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, πως οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει ένα χωριό στο Σούμι, στα σύνορα με τη Ρωσία δυτικά του Χαρκόβου, λέγοντας πως δεν υπάρχει εκεί ρωσική παρουσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πέντε θανάτους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις τελευταίες 24 ώρες, τέσσερις εκ των οποίων στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί του Χαρκόβου είχαν γίνει πιο συχνοί τις τελευταίες δύο ημέρες, μα γενικά τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. «Υπήρξε ένα διάλειμμα στον βομβαρδισμό, που νομίζω ότι συνδέεται με το ότι ο εξοπλισμός με τον οποίο βομβαρδιζόταν το Χάρκοβο χτυπήθηκε επιτυχώς» είπε στο Reuters. «Συγκριτικά με τον Μάιο, βιώσαμε μια λίγο πολύ ήρεμη εβδομάδα μέχρι την Κυριακή...ως εκ τούτου είναι κάπως πιο ήρεμα, μα δεν μπορώ να πω ότι είναι εντελώς».

Δημοφιλή