Χρήστος Κοντογιάννης: Θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας με την φαρμακευτική κάνναβη

Η HuffPost Greece ανοίγει τον διάλογο για την πλήρη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Hellamco A.E. ειδικεύεται από το 1984 στον χώρο του επιστημονικού εξοπλισμού και διαθέτει όργανα υψηλής τεχνολογίας με εφαρμογές στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ποτά, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, τη βιοχημεία, την επιστήμη των υλικών και τη νανοτεχνολογία. Στο πελατολόγιό της ανήκουν επιχειρήσεις από όλο τον χώρο της βιομηχανία, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών και των ελεγκτικών φορέων…

Η εταιρεία θεωρεί τον εαυτό της μέρος της λύσης του προβλήματος του brain drain των νέων επιστημόνων της χώρας και αντιμετωπίζει την κάνναβη ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών της Ελλάδας, ως το προϊόν «που θα εξάγει η χώρα μας περήφανα, ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».

Ο Χρήστος Κοντογιάννης που βρίσκεται στο τιμόνι της Hellamco ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε ο βιολόγος Μιχαήλ Κοντογιάννης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης όπως διακριβώσεις (calibrations) και εκπαιδεύσεις σε εργαστήρια που έχουν πελάτες της που ανήκουν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πώς εμπλέκεστε ως Hellamco στην Διαδικασία Παραγωγής της Κάνναβης;

Οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας στην αναπτυσσόμενη βιομηχανίας της κάνναβης με υλοποιήσεις άνω των 15εκ€ ανά έργο.

Γνωρίζουμε το προφίλ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα;

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τρεις για να καταλάβουμε για τη σοβαρότητα των επενδυτών. H Καναδέζικη CONVIRON που ειδικεύεται στην εγκατάσταση Θαλάμων έως και μεγάλων αιθουσών, με πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτισμού και ροής αέρα για περίπου 50 χρόνια! Η Ελβετική BUCHI αναφέρεται σε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία και παράγει τα συστήματα εξαγωγής (extraction) των ελαίων κάνναβης, απόσταξης με περιστροφική εξάτμιση (rotary evaporators), παρασκευαστικής χρωματογραφίας (preparative chromatography) στηριζόμενη και στα ποιοτικά υαλικά που παράγει. Η Αμερικάνικη LI-COR διαθέτει όργανα μέτρησης της φυσιολογίας των φυτών, της φωτοσύνθεσης και του εδάφους προτείνοντας τρόπους αύξησης των αποτελεσμάτων. Σαφώς υπάρχουν και άλλες 40, πολλές από τις οποίες ελληνικές. Όλες οι εταιρείες έχουν δει αυτή την επένυση πολύ ζεστά.

Γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στη Βόρεια Μακεδονία;

Για δυο απλούς λόγους. Πρώτον, είμαστε τουριστική χώρα με εξαγώγιμό προϊόν τον πολιτισμό αλλά και τα τρόφιμα και δεύτερον έχουμε ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες και γεωγραφική θέση. Στον Καναδά ο κόσμος επένδυσε ευρώ και η μαύρη αγορά έπεσε. Στην Ελλάδα, οι πρώτοι αριθμοί θα είναι πιο ενθαρρυντικοί. Και για τη χώρα και για τις εταιρείες.

Τα μειονεκτήματα που έχουμε;

Η κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Η αναμονή. Οι εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν τα λεφτά τους σε κάτι που μέχρι στιγμής είναι ακόμα στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, συνεχίζεται η συνεργασία μας με τα Σκόπια.

Τι προσφέρετε ως εταιρεία στους υποψήφιους επενδυτές;

Τα θερμοκήπια CERES συνδυάζουν την ασφάλεια, την συμφωνία με τους κανόνες του GAcP και τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών που βρίσκουμε στην κλειστή (indoor) καλλιέργεια με την ευεργετική επίδραση του ηλιακού φωτός στα φυτά. Με την χρήση κατάλληλων ελεγκτών η καλλιέργεια αυτοματοποιείται με αποτέλεσμα την μέγιστη απόδοση αυτής. Σε συνδυασμό με τοποθέτηση ειδικού συστήματος εκμετάλλευσης της Γεωθερμίας, επιτυγχάνονται οι ελάχιστες καταναλώσεις ενέργειας.

Μπορούμε να παρέχουμε πλήρη λύση σε συσκευές εκχύλισης τόσο με την τεχνική CO2 (Supercritical Fluid Extraction) όσο και με χρήση αιθανόλης (Ethanol Extraction) , συστήματα απόσταξης βραχέως σταδίου (Short Path Distillation), συστήματα χρωματογραφικου διαχωρισμού, καθώς και όλο τον συμπληρωματικό εξοπλισμό για ένα πλήρες εργαστήριο μεταποίησης βιομηχανικής κλίμακας.

Πέρα από τις μονάδες καλλιέργειας και μεταποίησης η εταιρεία μας μπορεί να εξοπλίσει πλήρως και το εργαστήριο ελέγχου ποιότητας (QA/QC Lab) το οποίο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των πρώτων υλών , των σταδίων καλλιέργειας αλλά και των τελικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα η πρότασή μας περιλαμβάνει αναλυτικά όργανα για τον έλεγχο ύπαρξης υπολειμματικών φυτοφαρμάκων , βαρέων μετάλλων , ποσοστών κανναβινοειδών σε όλα τα στάδια και στο τελικό προϊόν.

Όλα τα δείγματα θα έχουν την δυνατότητα να καταγράφονται , να αναλύονται και να εκδίδονται τα αποτελέσματα , σύμφωνα με όλους τους κανόνες GMP και GLP όπως γίνεται στις πιο σύγχρονες φαρμακοβιομηχανίες όλου του κόσμου. Η εταιρεία μας μπορεί να διασφαλίσει όλα τα παραπάνω βασισμένη στην 35χρονη εμπειρία της στον χώρο εμπορίας και υποστήριξης επιστημονικού και αναλυτικού εξοπλισμού.

Θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας;

Σαφώς. Κάθε εγκατάσταση για τη φαρμακετική κάνναβη θα απαιτεί περίπου 70 άτομα. Αν οι άδειες είναι δεκάδες, γίνεται κατανοητό, ότι θα απασχολήσουν πολύ κόσμο.

Δημοφιλή