"Χτύπησαν" ή όχι οι Ουκρανοί το ρωσικό πλοίο Moskva; Γιατί η απάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία

Εάν οι ισχυρισμοί του Κιέβου επαληθευτούν, θα πρόκειται για ένα πλήγμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία όσο όμως και μεγάλη σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Alexey Pavlishak via Reuters

Χτυπήθηκε ή όχι από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, Moskva, στην Μαύρη Θάλασσα;

Δύσκολα θα μάθουμε με βεβαιότητα αφού Μόσχα και Κίεβο δεν παράσχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως στο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Moskva εκδηλώθηκε φωτιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, που προκάλεσε εκρήξεις των πυρομαχικών που ήταν επί πλοίου (μήκους 186μ. και 12.500 τόνων) με αποτέλεσμα να προκληθούν ”σοβαρές ζημιές” ενώ το πλήρωμα, 510 άτομα συνολικά, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Τελικά, το πλοίο βυθίστηκε κατά την προσπάθεια ρυμούλκησής του.

Η δε Ουκρανία έσπευσε να δηλώσει πως έπληξε το πλοίο με δύο πυραύλους Neptune.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο Moskva. «Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

Το σύστημα πυραύλων cruise Neptune σχεδιάστηκε από στρατιωτικούς μηχανικούς του Κιέβου ως απάντηση στην αυξανόμενη ναυτική απειλή που συνιστούσε η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Σύμφωνα με την Kyiv Post, το ουκρανικό ναυτικό παρέλαβε την πρώτη παρτίδα πυραύλων εμβέλειας 300 χλμ μόλις τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

”Επιβεβαιώθηκε ότι το Moskva πήγε ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας στο Νησί του Φιδιού!” δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο θυμίζοντας τον διάλογο του πληρώματος του πλοίου με συνοριοφύλακες στο νησί, από τους οποίους οι Ρώσοι είχαν ζητήσει να παραδοθούν.

Πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, συμβολική νίκη για την Ουκρανία;

Εάν οι ισχυρισμοί του Κιέβου πάντως πως ”χτύπησαν” το Moskva επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία και για μια ”τονωτική ένεση” στο ηθικό της Ουκρανίας.

Σε επίπεδο γοήτρου το Moskva είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και εξ ορισμού ως ”ναυαρχίδα” χαρακτηρίζεται το πιο σημαντικό πλοίο ενός στόλου και σε αυτό βρίσκεται πάντα ο διοικητής των δυνάμεων του ΠΝ που δρουν στη περιοχή.

Russian Defence Ministry
Russian Defence Ministry
Russian Defence Ministry

Το συγκεκριμένο πλοίο ηγείται του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από το 2000. Είναι ”σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης”, είπε στο BBC ο Μάικλ Πάτερσον διευθυντής του Ινστιτούτου Ρωσικών Ναυτιλιακών Σπουδών στις ΗΠΑ και όπως τονίζει ήταν ένα ”αγκάθι” στο Νότο της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής.

Το πλοίο μήκους 186 μέτρων και 12.500 τόνων τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στην πραγματικότητα ″χτίστηκε” στη σημερινή Ουκρανία – τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε πολλές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Συρία ενώ μεταφέρει πάνω από δώδεκα πυραύλους Vulkan και μια σειρά όπλων κατά υποβρυχίων και ναρκών.

Κατά τον Πάτερσον, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, ”πραγματικά μοιάζει όλο και περισσότερο ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να πετύχουν μια διόλου ασήμαντη νίκη στη θάλασσα”.

″Και νομίζω ότι αυτό (σ.σ. εάν ισχύει) είναι κάτι που έχει συμβολική αξία” για όλους τους ανωτέρω λόγους, αλλά και ιδιαίτερη σημασία σε στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Τι σημαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο

Όπως λέει, οι Ουκρανοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού τους από τους Ρώσους το 2014 κατά τη περίοδο προσάρτησης της Κριμαίας, επομένως εάν πράγματι ”χτύπησαν” το Moskva σημαίνει πως ”εξακολουθούν να είναι σε θέση να χτυπήσουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή με τρόπους που θα πονέσουν τη Μόσχα”.

via Associated Press

Προσθέτει επίσης ότι μπορεί να έχει ”σημαντική στρατιωτική αξία” ένα τέτοιο πλήγμα, γιατί ”το ρωσικό ναυτικό ίσως να εκτιμήσει ότι θα πρέπει να επιχειρεί πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν”, δηλαδή πιο μακριά από τις ακτές.

”Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει στήριξη στα στρατεύματα στην ξηρά και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να παρέχουν αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές”.

Σημειώνεται πως o στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα υποστήριξε τον πόλεμο με την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ οπουδήποτε στην Ουκρανία και υπήρξε σημαντικός στην υποστήριξη των ρωσικών προσπαθειών για την κατάληψη της Μαριούπολης.

Πηγές: BBC, Kyiv Post, Russian Defence Ministry

Δημοφιλή