Command & Conquer Remastered Collection: Η θριαμβευτική επιστροφή δύο εκ των κορυφαίων PC games όλων των εποχών

Στο multiplayer γίνεται «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
.
.
ea.com

Γενικότερα στον χώρο του gaming όταν ακούει κάποιος «Remastered» (επανακυκλοφορία παλιών κλασικών παιχνιδιών με «σύγχρονα» γραφικά και τεχνικά χαρακτηριστικά) είναι καλό να κρατάει μικρό καλάθι, καθώς συχνά εκλαμβάνονται ως εύκολες «αρπαχτές» (και πολλές φορές όχι αδίκως). Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιχνίδια που πραγματικά αγαπήσαμε, και θέλουμε πολύ μια ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε με αυτά, στα νέα μας συστήματα, με νέα γραφικά, νέες multiplayer δυνατότητες και άλλες αναβαθμίσεις της εποχής μας- και στην περίπτωση του Command and Conquer Remastered, από αυτή την άποψη, πρόκειται απλά για έναν θρίαμβο.

Για όσους μπορούν να μη γνωρίζουν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να μεσουρανεί στο PC gaming το είδος των Real Time Strategy (RTS), χάρη σε δύο μεγάλους τίτλους: Το Command and Conquer της Westwood και το Warcraft 2 της Blizzard. Αν και το είδος υπήρχε από πριν, με τα Dune 2 και Warcraft 1 να αποτελούν τους «παππούδες», ήταν αυτά τα δύο παιχνίδια που έφεραν τα RTS στην κορυφή, πυροδοτώντας μια «έκρηξη» των παιχνιδιών στρατηγικής πραγματικού χρόνου. Το C&C πέραν του εξαιρετικού του gameplay, με τις μεγάλες μάχες σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες αλλά και πιο φουτουριστικές μονάδες έμεινε στην ιστορία και για τα εντυπωσιακά του βίντεο, αλλά και για το «καλτ» σενάριό του, λόγω- σε μεγάλο βαθμό- του...αγαπημένου μας αθάνατου φαλακρού ψυχάκια αρχηγού της «Brotherhood of Nod» (των «κακών» της υπόθεσης), Kane, που εξελίχθηκε σε εμβληματική φυσιογνωμία της σειράς, καθώς, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, χάρη στα «περίεργα» του σεναρίου (από ταξίδια στον χρόνο μέχρι περίεργες εξωγήινες τεχνολογίες κ.α.), εμφανιζόταν στα περισσότερα παιχνίδια της (και κάπου εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Joe Kucan, που τον ενσαρκώνει από τότε, είναι...ίδιος όπως τον θυμάμαι 25 χρόνια πριν, τι συμβαίνει εδώ;;;!!!Βγαλμένο από τη ζωή το σενάριο λέτε; ). Λίγο μετά το C&C βγήκε το C&C: Red Alert, που πραγματευόταν ένα σενάριο εναλλακτικής ιστορίας, με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και να βγάζει από τη μέση τον Χίτλερ σε νεαρή ηλικία- με αποτέλεσμα αντί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπως τον ξέραμε, να έχουμε έναν μεταξύ Συμμάχων και Σοβιετικών. Το Red Alert είχε περισσότερες μονάδες, με τις δύο αντίπαλες factions να είναι πιο ισορροπημένες, ακόμα πιο εντυπωσιακό campaign, και τρομερές multiplayer δυνατότητες.

.
.
YouTube

Έκτοτε κίνησε πολύ νερό στο αυλάκι: Το είδος των RTS δυστυχώς (κατά την άποψη του γράφοντος) έχασε την παλιά του δόξα (αν και σήμερα υπάρχουν πολύ αξιόλογα παιχνίδια στο είδος, ο αριθμός τους δεν είναι αντίστοιχος αυτών της «χρυσής εποχής» των Real Time Strategy και των Ίντερνετ καφέ, με τις ατελείωτες επικές μάχες online και σε LAN σε πολλά διαφορετικά παιχνίδια). Το C&C ως σειρά είδε πολλές συνέχειες (και στην πορεία το franchise άλλαξε και χέρια, η «μαμά» Westwood έκλεισε κ.α.) : Το C&C Generals είχε πολύ καλό multiplayer αλλά υστερούσε στο single player, το Red Alert 2 και το Red Alert 3 ήταν εξαιρετικά από κάθε άποψη, το C&C: Tiberian Sun συνέχιζε επάξια την ιστορία του πρώτου C&C, με πολύ καλό multiplayer, και το C&C: Tiberium Wars ήταν ίσως (κατά την άποψη του γράφοντος) το καλύτερο της σειράς, και από single player και από multiplayer, και από σενάριο, βίντεο, ηθοποιούς κλπ. Επίσης, το 2006 είχε βγει το πακέτο επανακυκλοφοριών C&C: The First Decade. Δυστυχώς τη σειρά έκλεισε το C&C 4: Tiberian Twilight, που ήταν...κακό (και δεν θα ξαναμιλήσουμε για αυτό).

C&C Remastered

“He who controls the past, commands the future. He who commands the future, conquers the past”- Kane (ναι, το ξέρουμε ότι το αρχικό απόφθεγμα ήταν του Όργουελ, αλλά εμείς από τον Kane το μάθαμε πρώτα!)

Όσον αφορά στο Command and Conquer Remastered τώρα: Περιλαμβάνει το πρώτο C&C και το Red Alert προσαρμοσμένα στα νέα Windows, με γραφικά 4Κ, όλα τα expansions τους, εκσυγχρονισμένες multiplayer δυνατότητες, νέες επιλογές όσον αφορά στον χειρισμό, όλα τους τα βίντεο, remastered τα παλιά απίστευτα soundtrack του Frank Klepacki κλπ, Αναμενόταν εναγωνίως από παλιούς (όπως ο γράφων) και νέους (που θα ήθελαν να δουν ιδοις όμμασι τι εστί C&C). Στην πλατφόρμα Steam κατέστη διαθέσιμο τα ξημερώματα του Σαββάτου (ήμουν online και περίμενα να βγει για να το πιάσω στα χέρια μου). Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

.
.
YouTube

Αρκετοί reviewers γκρίνιαξαν, για διάφορους λόγους. Η άποψη του γράφοντος: Αγνοήστε τους. Εάν είστε φαν του C&C, και συγκαταλέγεστε στους βετεράνους του είδους, όπως ο γράφων (ως κάποιος που έχει «λιώσει» όλα τα παιχνίδια της σειράς μέσα στα τελευταία 25 περίπου χρόνια από τότε που βγήκε το πρώτο C&C), τα 19,99 ευρώ που κοστίζει το C&C Remastered θα σας φέρουν πίσω υπέροχες μνήμες, καθώς το «λίφτινγκ» είναι «τόσο-όσο»: Το gameplay στο multiplayer είναι όσο υπέροχο το θυμάστε (γρήγορες, τρομερά διασκεδαστικές μάχες), τα campaigns είναι όσο «καλτ» τα θυμάστε (με Kane και Ιωσήφ Στάλιν δεν χάνεις), αλλά οι αλλαγές στα γραφικά και στον χειρισμό είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι ώστε να μην «ξενίζουν» το 2020: Είπαμε, C&C, αλλά πολλοί δυσκολευόμαστε σήμερα να παίξουμε με τα γραφικά της εποχής- ωστόσο, εάν θέλετε να τα ξαναδείτε όπως ήταν τότε και να παίξετε με αυτά, έχετε την επιλογή. Εάν πάλι είστε νεότεροι, δεν είχατε τη δυνατότητα να παίξετε τα originals, και θέλετε να δείτε τι παίζει τελικά με αυτά τα θρυλικά C&C, μη χάσετε την εμπειρία. Μπορεί να σας φανούν αρκετά πιο απλά σε σχέση με μεταγενέστερους RTS τίτλους, αλλά το επικό multiplayer και τα φοβερά διασκεδαστικά C&C campaigns θα σας δώσουν πολλές ευχάριστες ώρες.

Οι gamers παγκοσμίως φαίνονται να το «αγκάλιασαν» αν κρίνει κανείς από τα στατιστικά του Steam: Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το παιχνίδι έχει 9.680 παίκτες να ασχολούνται μαζί του, με το ρεκόρ τρεις ημέρες πριν (κατά το release) να φτάνει τους 42.587- αφήνοντας πίσω πολλά άλλα remastered παιχνίδια. Κρίνοντας εξ ιδίας πείρας, online γίνεται του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου: Όποτε μπήκα να παίξω multiplayer βρήκα αντιπάλους μέσα σε δευτερόλεπτα. Με αυτούς τους ρυθμούς, φαίνεται να διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα ενεργή κοινότητα.

Κοινώς: Εάν είστε παλιός και αγαπάτε C&C και RTS, μην το σκέφτεστε καν, πάρτε το και καλή διασκέδαση. Εάν είστε νέος και σας αρέσουν τα RTS, επίσης. Εάν δεν σας άρεσαν τα RTS ή δεν ήσασταν φαν του C&C στις δόξες τους, δεν θα σας αλλάξει τη γνώμη. Εγώ πάντως, εάν το βαθμολογούσα για το αγαπημένο PC Master (όπου έγραφα ως το 2015 τα strategy games), θα του έδινα βαθμολογία 100% για αυτό που είναι (και ο Παύλος ο Δημόπουλος, ο αρχισυντάκτης, θα γκρίναζε ότι τόσο υψηλή βαθμολογία είναι πέρα από τα όρια του «too much», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!).

Πολλά είπαμε- θα τα πούμε καλύτερα στα πεδία των μαχών. Καλή διασκέδαση!

.
.
YouTube

Δημοφιλή