Credit Suisse: Πώς έφτασε στο σημείο κρίσης και ποιες οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης

Γιατί το σωσίβιο των 54 δισ. μπορεί να μην είναι αρκετό, εντείνονται οι φόβοι για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση.
ARND WIEGMANN via Reuters

Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα για να στηρίξει τη ρευστότητα μετά την πτώση των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, που ενέτεινε τους φόβους για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Τι οδήγησε στην καθήλωση των μετοχών

Μια σειρά από σκάνδαλα εδώ και πολλά χρόνια, αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση, απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική που δεν εμπνέει είναι το μίγμα στρεβλώσεων που ευθύνεται για το χάος στο οποίο βρίσκεται τώρα η τράπεζα των 167 χρόνων ζωής.

Το ξεπούλημα των μετοχών της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και προκλήθηκε από ζημίες που σχετίζονται με την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos and Greensill Capital.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Χόρτα-Οσόριο, παραιτήθηκε από πρόεδρος για παραβίαση των κανόνων της COVID-19, μόλις οκτώ μήνες αφότου προσλήφθηκε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην προβληματική τράπεζα.

via Associated Press

Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης Ούλριχ Κέρνερ Ulrich παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση - αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές. Μια αβάσιμη φήμη για επικείμενη πτώχευση της τράπεζας το φθινόπωρο οδήγησε τους πελάτες σε φυγή.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πελάτες είχαν αντλήσει κεφάλαια 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η τράπεζα υπέστη τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια 7,29 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την οικονομική κρίση μέχρι τώρα.

Την Τετάρτη, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο κορυφαίος χρηματοδότης της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα στην τράπεζα καθώς περιορίζεται από ρυθμιστικά εμπόδια, ενώ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη με το σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας. Οι μετοχές έχουν χάσει 75% τον τελευταίο ένα χρόνο.

Ποια βήματα θα ηρεμήσουν τους επενδυτές

Η Credit Suisse είπε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να είναι αυτό αρκετό για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

via Associated Press

Το να κερδίσει την υποστήριξη στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της συγκαταλέγεται η Qatar Investment Authority και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.

Στις πρώτες ημέρες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, η UBS ανέλαβε ως επενδυτής το Singapore Sovereign Wealth Fund GIC, αλλά η πώληση των μετοχών τελικά οδήγησε σε απώλεια για την GIC.

Η εκποίηση μεριδίων σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει μια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ένα μερίδιο στην SIX Group, η οποία διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

via Associated Press

Η Credit Suisse έχει στραφεί σε μια στρατηγική για την εξυπηρέτηση των πλουσίων πελατών, περιορίζοντας παράλληλα τις ασταθείς δραστηριότητές της στον επενδυτικό τραπεζικό τομέα.

Πόσο σημαντική είναι η Credit Suisse

Η τράπεζα κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο και είναι μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, των οποίων η κατάρρευση θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

DENIS BALIBOUSE via Reuters

Η Credit Suisse διαθέτει τοπική ελβετική τράπεζα, υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, επενδυτική διαχείρισης τραπεζικών και περιουσιακών στοιχείων. Απασχολεί λίγο περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους και διέθετε 1,6 τρισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στα τέλη του 2021.

Με περισσότερα από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες, η Credit Suisse είναι η ιδιωτική τράπεζα για μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, πλούσιων και υπερπλούσιων ατόμων και εταιρειών.

Δημοφιλή