Δημήτρης Καμπανάρος: Το rapid test, το σημείωμα και το τραγικό τέλος

Πώς και γιατί έδωσε τέλος στη ζωή του ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου με τα κρούσματα κορονοϊού στον Αγιο Στέφανο.
Νέα Θάλπη

Ενα rapid test, με το οποίο ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό, αντέστρεψε άρδην την ψυχολογία του ιδιοκτήτη της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, Δημήτρη Καμπανάρο, ο οποίος αυτοκτόνησε χθες Τετάρτη μέσα στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος έκανε δύο rapid test. Προχθές Τρίτη, το πρωί, έκανε το πρώτο τεστ και ήταν αρνητικό. Το δεύτερο έγινε το μεσημέρι και βγήκε θετικό. Τότε ήταν που ο 41χρονος Δημήτρης Καμπανάρος θόλωσε.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πήρε μία καραμπίνα και έβαλε τέλος στη ζωή του. Την καραμπίνα την είχε αγοράσει όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, γιατί όπως έλεγε ήθελε να μπορεί να προστατεύσει τη μητέρα του που έμεινε μόνη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 41χρονος άφησε πίσω του χειρόγραφο σημείωμα, από το οποίο προκύπτει ότι «χρέωσε» στον εαυτό του το γεγονός ότι κόλλησε τον ιό. Ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνος απέναντι στους ηλικιωμένους που φρόντιζε και ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να νοσήσει ο ίδιος. Όταν είδε το τεστ και διαπίστωσε ότι είναι θετικός στον ιό ένιωσε, όπως λένε άνθρωποι με τους οποίους μίλησε λίγο πριν το απονενοημένο διάβημα, ότι πρόδωσε τους ηλικιωμένους.

«Με νίκησε ο κορονοϊός. Απέτυχα. Δεν το αντέχω», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ θα έκανε τεστ ξανά σε όλο το προσωπικό του οίκου ευγηρίας. Άνθρωπος του περιβάλλοντος του Δημήτρη Καμπανάρου αναφέρει ότι ο 41χρονος μπορεί να μην άντεχε να δει ένα νέο θετικό αποτέλεσμα στο τεστ. «Είναι δυνατόν διευθυντής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων να βρίσκεται θετικός στο ιό;», ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Ο ίδιος άνθρωπος από το περιβάλλον του 41χρονου αναφέρει ότι ενδεχομένως να διαδραμάτισε ένα ρόλο και το κλίμα που δημιουργήθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ γύρω από την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας: «Ο Δημήτρης έδινε εδώ και μήνες έναν ιερό αγώνα από το δικό του μετερίζι. Δε μπορεί να εξομοιώνονται μονάδες που δεν τηρούν τα μέτρα, με μονάδες σαν αυτή του Δημήτρη που λειτουργούσαν υποδειγματικά».

Αφανής ήρωας

Ευαίσθητος, εργατικός και παθιασμένος με τη δουλειά του. Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν τον Δημήτρη Καμπανάρο συνάδελφοί του που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως από τη από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν έναν φίλο και άριστο επαγγελματία του κλάδου τους.

Ο 41χρονος, ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος. Η Huff Post Greece επικοινώνησε με συναδέλφους του που μίλησαν σε για εκείνον. Όλοι τον γνώριζαν ως έναν σπάνιο άνθρωπο που από νεαρή ηλικία ήξερε το επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Ο Δημήτρης Καμπανάρος ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και παρακολουθούσε την εξέλιξη της πανδημίας, πριν ακόμα εμφανιστεί ο ιός στην Ελλάδα.

Το περασμένο Μάρτιο κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, διαβάζοντας για τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, όπου ο ιός προσέβαλε σφόδρα οίκους ευγηρίας. Από τότε ήξερε ότι η εμφάνιση του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας γίνεται συνήθως μέσω των εργαζομένων.

Έτσι, πήρε μόνος του μία τολμηρή απόφαση και έγινε ο πρώτος –και πιθανότατα ο μοναδικός- ιδιοκτήτης στην Ελλάδα, που παρέμεινε επί μακρόν έγκλειστος σε «καραντίνα» μέσα στη μονάδα του στον Άγιο Στέφανο, μαζί με τους εργαζομένους του. Για 65 ημέρες δεν βγήκε έξω από τη μονάδα φροντίδας για να είναι σίγουρος ότι θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Στις 24 Μαρτίου ξεκίνησε την «καραντίνα», που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος έκανε Πάσχα και Ανάσταση δίπλα στους ανθρώπους της μονάδας. Οι συνάδελφοί του τον θαύμαζαν μετά από εκείνη την απόφαση. Ο 41χρονος δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά. Περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος με τεράστια αγάπη για τους ηλικιωμένους. Όπως όλοι οι συνάδελφοί του, έτσι και εκείνος, είχε επιβαρυνθεί ψυχολογικά από τη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Ήταν ένας άνθρωπος άψογος στη δουλειά του. Ο Δημήτρης έπαιρνε πάρα πολλά και αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, με αποκορύφωμα τον αυτοπεριορισμό του τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ ευαίσθητος που δινόταν με όλη του τη ψυχή στη δουλειά του. Σπούδασε το αντικείμενο στο εξωτερικό, προέρχεται από μία εξαιρετική οικογένεια και πάντα ήθελε οι άνθρωποι που έχει στη μονάδα φροντίδας να είναι ικανοποιημένοι. Όλοι μας έχουμε επιβαρυνθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη από αυτό που μας αναλογεί. Είμαστε πιεσμένοι. Ξέρετε τι είναι να ζεις με το άγχος, μήπως ξεσπάσει κάποιο κρούσμα στη μονάδα σου; Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν το τελευταίο διάστημα και τα ΜΜΕ, τα οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρά απέναντι στους οίκους ευγηρίας. Ξέρετε ότι πληρώνουμε από την τσέπη μας πάρα πολλά χρήματα για το πρόσθετο υγειονομικό υλικό που χρειαζόμαστε λογω πανδημίας αλλά και για τεστ; Η κάλυψη από τον ΕΟΔΥ για τα τεστ δεν επαρκεί. Το κράτος δεν μας βοηθάει όσο θα έπρεπε και έτσι νιώθουμε αφόρητη πίεση καθημερινά και άγχος για το μέλλον των ηλικιωμένων», λέει στη Huff Post Greece συνάδελφος του Δημήτρη Καμπανάρου.

Ο 41χρονος, ο οποίος αυτοκτόνησε στο σπίτι του, τηρούσε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας. Στον οίκο του εντοπίστηκαν τρία κρούσματα. Θετικοί βρέθηκαν μία 33χρονη εργαζόμενη, μία 47χρονη εργαζόμενη και μία 87χρονη. Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος τόνιζε σε δημόσιες δηλώσεις του τη σημαία των τεστ. Ανέφερε ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται στους οίκους ευγηρίας από τον ΕΟΔΥ κάθε εβδομάδα (στη χειρότερη περίπτωση δύο φορές τον μήνα), κάτι που δεν γινόταν.

Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε κάνει τεστ ο ΕΟΔΥ στη μονάδα του και ήταν όλοι αρνητικοί. Ο 41χρονος κάλεσε ο ίδιος τον ΕΟΔΥ ξανά για τεστ στις 6 Οκτωβρίου, ενδεικτικό της σημασίας που έδινε στο θέμα. Στις 15 Οκτωβρίου έγιναν τελικά τα τεστ από τον ΕΟΔΥ και βρέθηκε θετική μία 33χρονη εργαζόμενη, που ήταν ασυμπτωματική.

Με δική του πρωτοβουλία και με δικά του έξοδα έγιναν εκ νέου τεστ λίγες ημέρες αργότερα, όταν και βρέθηκαν θετικοί ακόμα μία εργαζόμενη, 47 ετών, και η 87χρονη ηλικιωμένη.