ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/10/2018 15:20 EEST

Δέσμευση Καμμένου για στήριξη της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτησε ο Τσίπρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δέσμευση όλων των υπουργών, άρα και του Πάνου Καμμένου, ότι δεν θα ψηφίσουν πρόταση μομφής από τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή το Μακεδονικό, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση έγινε μία ημέρα μετά  την συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά το κλείσιμο της εισήγησής του, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

 

Νομοθετείται η μη περικοπή των συντάξεων

 

Μιλώντας στους υπουργούς της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό

• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Μάλιστα φέρεται να εκτίμησε ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Κομισιόν.

Ακόμη ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.