Dia De Los Muertos: Οι παραδόσεις και πώς να γιορτάζουμε με σεβασμό την «Ημέρα των Νεκρών»

Πού και πότε γιορτάζεται το Día de los Muertos.
Friends celebrating the day of the dead lighting candle
Friends celebrating the day of the dead lighting candle
FG Trade Latin via Getty Images

Με τις ρίζες του βαθιά στην καρδιά της μεξικανικής κουλτούρας, το Día de los Muertos*, που μεταφράζεται στα αγγλικά σε «Ημέρα των Νεκρών», οι Μεξικανοί γιορτάζουν την παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων.

Την Ημέρα των Νεκρών 2022, ο Εστεμπάν Τούμα, δάσκαλος και παραγωγός περιεχομένου στο Babbel Live, εξηγεί τι σημαίνει στην πραγματικότητα το Día de los Muertos, πώς διαφέρει από το Halloween και μοιράζεται μια εικόνα για την τιμή αυτής της ιερής γιορτής.

Το Día de los Muertos είναι τελικά μια γιορτή ζωής, τόσο για τους ζωντανούς όσο και για τους αγαπημένους που έχουν περάσει. Η γιορτή υπενθυμίζει ότι η ζωή και ο θάνατος αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν να συνυπάρχουν με χαρά, καθώς οι φίλοι και η οικογένεια συγκεντρώνονται για να θυμηθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πέρασαν, να αναπολήσουν όμορφες αναμνήσεις και ακόμη και να συμφιλιωθούν με το αναπόφευκτο του θανάτου.

Πού και πότε γιορτάζεται το Día de los Muertos;

Γιορτάζεται περισσότερο από χίλια χρόνια και προέρχεται από τους αρχαίους Αζτέκους. Παρόμοιοι εορτασμοί γίνονται κάθε χρόνο σε όλη τη Λατινική Αμερική, συνήθως την 1η και 2η Νοεμβρίου (αν και οι ημερομηνίες εορτασμού ενδέχεται να ποικίλλουν ανά περιοχή).

Το Día de los Muertos είναι μια τόσο αρχαία γιορτή η οποία στο παρελθόν κρατούσε έναν ολόκληρο μήνα. Στο παρελθόν στη γιορτή προήδρευε η θεά Mictecacihuatl, που αναφέρεται επίσης ως «Κυρία των Νεκρών».

Ένα από αυτά τα γόνιμα σύμβολα είναι τα κρανία και τα οστά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους Αζτέκους κατά τη διάρκεια της Día de los Muertos για να τιμήσουν την Mictecacihuatl.

Σήμερα, οι Μεξικανοί σχηματίζουν ένα κρανίο με μπογιές στο πρόσωπό και φορούν μάσκες και κοστούμια προς τιμήν αυτής της μακρόχρονης παράδοσης και της πεποίθησης ότι ο θάνατος φέρνει νέα ζωή.

FG Trade Latin via Getty Images

Πώς γιορτάζεται το Día de los Muertos;

Το Día de los Muertos γιορτάζεται από λατίνους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι μεγαλύτεροι εορτασμοί γίνονται στο Μεξικό, σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η 1η και η 2η Νοεμβρίου είναι οι ημερομηνίες αυτής της γιορτής, οι παρελάσεις, οι εορτασμοί και τα πάρτι ξεκινούν συχνά στις αρχές Οκτωβρίου.

Στις αστικές περιοχές, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους για τους εορτασμούς, με κάποιους να φορούν ξύλινες μάσκες κρανίου γνωστές ως «calacas».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη μεξικανική κουλτούρα, το σκελετικό σύμβολο του θανάτου δεν θεωρείται τρομακτικό, όπως αποδεικνύεται από το εμβληματικό La Calavera Catrina («το κρανίο Catrina»).

Γιατί είναι σημαντικό να μην συνδέετε το Halloween με τον Día de los Muertos;

Το Día de los Muertos είναι βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, την οικογένεια και αγκαλιάζει την κυκλική φύση της ζωής.

Τα σύμβολα, τα ρούχα και το μακιγιάζ που αγκαλιάζονται σε όλο το Día de los Muertos δίνουν τη δυνατότητα σε αυτές τις πολιτιστικές παραδόσεις να συνεχιστούν, ενώ επιτρέπουν στις νέες γενιές να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

fotostorm via Getty Images

Πώς να γιορτάσετε το Día de los Muertos με σεβασμό:

Μην φοράτε σύμβολα που σχετίζονται με το Día de los Muertos ως αποκριάτικες στολές.

Αγκαλιάστε την κουλτούρα των Λατίνων. Φροντίστε να απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά και ποτά, όπως το mole, ένα παραδοσιακό πιάτο με πολλές τοπικές παραλλαγές και το atole** (ένα ποτό που σχετίζεται με το Día de los Muertos).

Ακούστε και χορέψτε μοντέρνα και παραδοσιακή μουσική Λάτιν και αναζητήστε βιβλία, podcast και εκθέσεις μουσείων για τον πολιτισμό Λάτιν, για να συνδεθείτε καλύτερα με τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία που έχει να προσφέρει αυτή η περιοχή.

Μην αλλάζετε τον τρόπο που μιλάτε ή το χρώμα του δέρματός σας. Δοκιμάστε, ωστόσο, τις δυνάμεις σας στα ισπανικά. Μάθετε απλούς χαιρετισμούς όπως «¡Hola, espero que estés bien!» και κοινές εκφράσεις, όπως «salud».

FG Trade Latin via Getty Images

........................................................


* Η Ημέρα των Νεκρών (ισπανικά: Día de Muertos) είναι κεντροαμερικανική εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων. Εορτάζεται σε όλo το Μεξικό, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές,την Γουατεμάλα,την Ονδούρα,την Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου από ανθρώπους κεντροαμερικανικης καταγωγής, στο τέλος του Οκτώβρη και στις αρχές Νοεμβρίου, περίοδος η οποία συμπίπτει με την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου της καλλιέργειας καλαμποκιού.

Από το 2008, οι παραδόσεις της Ημέρας των Νεκρών έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία.

Πριν τον αποικισμό των Ισπανών τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού.

Σταδιακά συσχετίστηκε με τις: 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Χαλογουίν, των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών στις δυτικές εκκλησίες.

** Το Atole, γνωστό και ως atolli και atol de elote, είναι ένα παραδοσιακό ζεστό ρόφημα με βάση το καλαμπόκι και τη masa μεξικάνικης προέλευσης. Η ατόλη σοκολάτας είναι γνωστή ως champurrado ή atole. Συνήθως συνοδεύει τάμαλες και είναι πολύ δημοφιλές κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Νεκρών και των Λας Ποσάντα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα