ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2018 16:57 EEST | Updated 01/06/2018 19:22 EEST

Διευκρινίσεις της Κομισιόν για τις δηλώσεις Γιούνκερ σχετικά με τους Ιταλούς

Francois Lenoir / Reuters

Σε διευκρινίσεις σχετικά με φερόμενες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί ανάγκης οι Ιταλοί να «δουλεύουν περισσότερο» προέβη η Κομισιόν, μετά από έντονες αντιδράσεις από την ιταλική πλευρά.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αναφερόταν πως ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε, σε συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες, ότι οι Ιταλοί πρέπει να «δουλεύουν περισσότερο, να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι και να σταματήσουν να περιμένουν από την ΕΕ να σώσει τις φτωχότερες περιοχές της χώρας».

Το δημοσίευμα του Guardian προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και νυν αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, επικριτική ήταν η στάση και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ζήτησε να ανακληθούν τα σχόλια.

Σε διευκρίνιση προέβη η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία σε σχετική ανάρτηση στο Twitter ανέφερε πως τα λόγια που αποδόθηκαν στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάστηκαν «εκτός πλαισίου».

«Σε κλειστή διαδικασία υποβολής ερωτήσεων, ο πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της νότιας Ιταλίας, όπου η ΕΕ έχει κάνει πολλά για την κινητοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων θα μπορούσε να βελτιωθεί έτσι ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν τα αποτελέσματα πιο άμεσα, Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ιταλία για να διασφαλίζεται πως η βοήθεια θα καταφθάνει όπου χρειάζεται. Η ανάπτυξη πολιτικών για τις περιοχές και η επί τόπου εφαρμογή θα παραμείνουν ευθύνη των ιταλικών αρχών. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι κορυφαία προτεραιότητα ανά την Ευρώπη και πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα» αναφέρεται σχετικά.

 

Αυτό που είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με το ίδιο το δημοσίευμα του Guardian (που είχε τίτλο «Γιούνκερ: Οι Ιταλοί πρέπει να δουλεύουν περισσότερο και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι») ήταν το εξής: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά και σοβαρότητα. Θα τους βοηθούμε όπως κάναμε πάντα. Αλλά μην παίζετε αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στην ΕΕ. Μία χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι ένα έθνος. Οι χώρες πρώτες, η Ευρώπη δεύτερη».

Στο μεταξύ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη την Παρασκευή τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει προσοχή στις προτάσεις του για την ΕΕ και θα στηρίξει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της Ιταλίας στην μεταρρυθμιστική της πορεία και θα εξακολουθήσει να δίνει προσοχή στις προσδοκίες της Ιταλίας και στις προτάσεις της για το μέλλον της ΕΕ», τόνισε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ με tweet της.

 

Sponsored Post