Διευρύνονται τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Eurokinissi

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισήμανε τις νέες οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό. Σε ανάρτησή της στα social media, σημείωσε πως έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου με βαριά νόσηση.

Η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

“Για τους γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια χορήγησης έχουν διευρυνθεί και αφορούν ασθενείς νοσηλευόμενους και μη. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αναρτηθεί το μοριακό τεστ στο μητρώο covid” ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο μήνυμα της.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει τη Δευτέρα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή