Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιχείρηση αποδόμησης της διαδικασίας από το «διευθυντήριο»

Δηλώσεις Κασιδιάρη-Λαγού για αβάσιμες κατηγορίες, εντάσεις και συνθήματα στο δικαστήριο.
Eurokinissi

Το «όχι» του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άκουσε για ακόμα μια φορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, στο αίτημα των συνηγόρων του για αναβολή της εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.

Ο κατηγορούμενος μέσω του συνηγόρου του υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της κλήσης για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. «Τη χρονική περίοδο που επιδόθηκε ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» ανέφερε ο συνήγορός του Δημ. Παπαδελης προσθέτοντας ότι η υπογραφή του έχει πλαστογραφηθεί.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την ένσταση και στη συνέχεια η υπεράσπιση ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η έφεση που είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο κατά της πρωτόδικης απόφασης ως προς το ύψος των ποινών για συγκεκριμένους κατηγορουμένους.

Ηλ. Κασιδιάρης: Το κατηγορητήριο βρίθει ψευδών – Το αρνούμαι κατηγορηματικά

Eurokinissi

«Για να γίνει τυπικά παραδεκτή μια έφεση πρέπει να υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Υπάρχει μια δήλωση που μου αποδίδεται, αλλά δεν είναι δική μου. Εκείνη την ημέρα ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, έκανα δηλώσεις και καταδίκασα το έγκλημα αυτό. Οι τοποθετήσεις μου διαφέρουν εκείνη την ημέρα».

«Η αιτιολόγηση είναι ψευδής. Το κατηγορητήριο βρίθει ψευδών, η πρωτόδικη απόφαση βρίθει ψευδών που θα τα αναλύσουμε, η έφεση του εισαγγελέα βρίθει ψευδών» σημείωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης σχετικά με δήλωση που του αποδίδεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην έφεση του εισαγγελέα. Όμως, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση.

Το λόγο ζήτησα ξανά ο Ηλίας Κασιδιάρης προκειμένου να τοποθετηθεί επειδή αρνείται πλήρως την κατηγορία. «Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Έχει ήδη αποδομηθεί από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Είναι μια κατηγορία ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα μου και τους κανόνες δικαίου.».

«Η εισαγγελική πρόταση αποδόμησε πλήρως την κατηγορία που αντιμετωπίζω σήμερα. Η εισαγγελέας της έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τόνισε πως είναι απαράδεκτο να βασίζεται τόσο βαριά κατηγορία σε δημόσιες ομιλίες».

Αίτηση αναστολής από Γιάννη Λαγό - «Δεν θα μας κάνετε να σκύψουμε το κεφάλι»

Eurokinissi

Αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του υπέβαλλε μέσω του συνηγόρου του ο Γιάννης Λαγός, που έλαβε επίσης το λόγο για να την υποστηρίξει. «Η δίκη είναι καθαρά πολιτική. Άκουγα από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής να λένε ότι δεν είναι. Αυτοί που υπερασπίζονται τρομοκράτες και λένε ότι αν βρεθούν αποτυπώματα πάνω σε καλασνικωφ δεν είναι απόδειξη ενοχής. Δεν θα υποκύψουμε όλοι. Δε θα μας κάνετε να σκύψουμε το κεφάλι».

«Έχω κάνει τρία χρόνια φυλακή, είμαι πολύ στεναχωρημένος αλλά δε θα σκύψω το κεφάλι. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στις κατηγορίες στα ΜΜΕ. Πως εκφράζω εγώ το φασισμό στην Ελλάδα που μεγάλωσα σε φτωχογειτονιά στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα; Δε ζούμε σε δημοκρατία αλλά σε τυραννικό καθεστώς. Δεν έκανα καμία προσπάθεια να διαφύγω. Οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού και απορρίφθηκαν τα αίτηματά μου για να μεταγωγή στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου ως Ευρωβουλευτή».

Ένταση στην έναρξη της διαδικασίας – «Μαζέψτε τους φασίστες» ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα

Eurokinissi

Με εντάσεις και αντεγκλήσεις ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη φώναξαν «Ηλία θυμίσου, είμαστε μαζί σου» με την πλευρά Φύσσα να απαντά με το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» ενώ εκσφενδονίστηκε και ένα μπουκάλι προς την άλλη μεριά και τη Μάγδα Φύσσα να στρέφεται προς τους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενη: «τι αστυνομία είστε ρε; μαζέψτε τους φασίστες! Δεν ντρέπεστε λίγο;»

Με την έναρξη της διαδικασίας περίπου 30 άτομα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ στην αίθουσα βρέθηκε και ο Στάθης Μπούκουρας.

Μη νόμιμη η κλήτευση Μιχαλολιάκου, λέει ο συνήγορος του

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε τα έγγραφα που σχετίζονται με το αποδεικτικά της κλήτευσης του, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να επανέλθει με σχετικό αίτημα μη νόμιμης κλήτευσης του.

«Για πρώτη φορά ο Νικ. Μιχαλολιάκος παρίσταται δικονομικά σήμερα. Διατείνεται ότι ποτέ δεν έλαβε γνώση του αποδεικτικού της κλήσης. Ο κ. Μιχαλολιάκος βρισκόταν στη ΜΕΘ μέχρι 12 με 22 Μαϊου 2022. Αγνοεί παντελώς ποιος παρέλαβε την κλήση για λογαριασμό του γιατί ο ίδιος διατείνεται ότι δεν έλαβε γνώση» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορός του Δημήτρης Παπαδέλης.

Για ακυρότητα της διαδικασίας έκανε λόγο ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης προκαλώντας την αντίδραση της πρόεδρου, ο οποίος αναφερόμενος σε δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας γύρω από την πρωτόδικη καταδίκη κατέληξε ότι ο Γιάννης Λαγος είναι πολιτικός κρατούμενος και όχι ποινικός.

«Δεν είμαστε Βουλή, κύριε» είπε η πρόεδρος της έδρας και η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Ύβρεις Λαγού: Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας

vb
vb
Eurokinissi

Από την πρώτη στιγμή όπως έγραψε το dikastiko.gr που βρέθηκε στο εδώλιο ο καταδικασθείς, μέλος του διευθυντηρίου της οργάνωσης – όπως είχε αναφερθεί – Γιάννης Λαγός, εμφανίστηκε προκλητικός και συχνά επικαλούμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Δήλωσε από την πρώτη στιγμή «πολιτικός κρατούμενος», ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση οδήγησε στα άκρα τη διαδικασία. Λίγο πριν τη λήξη της ανέβηκαν ξανά οι τόνοι όταν ο Γιάννης Λαγός άρχισε να παραπονείται για την Ευρωβουλή.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο και κατήγγειλε ότι δεν του επιτρέπεται να εκφωνήσει ομιλία και να ψηφίσει ως ευρωβουλευτής. Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι οι καταγγελίες του δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, αντέδρασε.

«Εσείς που ευαγγελίζεστε την αριστερά, μιλάμε για δημοκρατία εδώ;» φώναξε ο Γιάννης Λαγός, που χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου. «Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!» φώναξε ξανά με την Μάγδα Φύσσα και ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό της να απαντούν: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!». Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Λαγού: «Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!».

Προκλητικός ο Κασιδιάρης, έδειχνε προεκλογικά τρικάκια χαμογελώντας

Eurokinissi

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίστηκε στο εδώλιο του Εφετείου με χειροπέδες και ειρωνικά χαμόγελα ενώ δεν παρέλειψε να δείχνει προεκλογικά τρικάκια για το κόμμα του, σαν να έχει πάει σε πολιτική συγκέντρωση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ηλίας Κασιδιάρης βρέθηκε στο εδώλιο του Εφετείου καθώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου είχε επιλέξει να εκπροσωπηθεί από τη συνήγορο του.

Πηγή: dikastiko.gr