ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2021 09:11 EET | Updated 27/03/2021 21:11 EET

Διώρυγα Σουέζ: Τι λέει ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης του πλοίου για το σχέδιο «αποκόλληση»

Απαισιόδοξη η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given. Μπορεί να πάρει και εβδομάδες η αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, λέει.

DigitalGlobe via DigitalGlobe/Getty Images

Ο πρόεδρος της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given που έχει μπλοκάρει από την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι το πλοίο θα αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

Ωστόσο, αργότερα το βράδυ  πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία, τόνισε σήμερα ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα» ενώ επεσήμανε πως 321 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα  ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί η διάνοιξη από τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο. Η ελπίδα όμως που εξέφρασε περί πιθανής αποκόλλησης του Ever Given «αύριο (σήμερα, Σάββατο) το βράδυ» (ώρα Ιαπωνίας), έμοιαζε να εξανεμίζεται.

Έτοιμη η Ελλάδα για παροχή βοήθειας στις αρχές διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ

Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

HANDOUT Suez Canal Authority via AFP/Get

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο. Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη.