Η αφαίρεση νυχιών στις γάτες διχάζει - Γιατί συνεχίζεται στις ΗΠΑ

Η συγκεκριμένη ιατρική παρέμβαση είναι ήδη παράνομη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
coffeekai via Getty Images

Η Νέα Υόρκη μπορεί να γίνει η πρώτη αμερικανική πολιτεία που θα απαγορεύσει την αφαίρεση νυχιών από τις γάτες.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, οι βουλευτές ψήφισαν να καταστήσουν τη διαδικασία παράνομη, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι ιατρικά απαραίτητη για τη γάτα. Ο κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο, πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο προτού γίνει νόμος.

Για πολλούς πολέμιους της αφαίρεσης νυχιών, η διαδικασία είναι βάρβαρη και απάνθρωπη, ενώ κάνουν λόγο για απώλεια ισορροπίας της γάτας.

Η συγκεκριμένη ιατρική παρέμβαση είναι ήδη παράνομη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Βραζιλίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Γιατί γίνεται η αφαίρεση νυχιών

Ο πιο συνηθισμένος τύπος περιλαμβάνει κοπή των οστών που μεγαλώνουν τα νύχια με νυστέρι ή λέιζερ.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του το βρετανικό κανάλι BBC, σύμφωνα με την Δρ. Σάρα Εντερσμπι, όταν υπάρχει κάποια μόλυνση, τότε η αφαίρεση τους είναι δικαιολογημένη. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με την έρευνα της, όπου ιδιοκτήτες υποβάλλουν τις γάτες τους στην επέμβαση αφαίρεσης νυχιών για να προστατεύσουν τα έπιπλα του σπιτιού τους από τις γρατζουνιές.

Οι τάσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν μια συνθήκη που απαγορεύει την πρακτική, μια δημοσκόπηση του Associated Press, το 2011, διαπίστωσε ότι το 55% των ιδιοκτητών γάτας των ΗΠΑ, είχε δήλωσε ότι ήταν αποδεκτό να προβούν στην αφαίρεση των νυχιών, με το 20% με 25% να το έχει πράξει.

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν τόσο διαφορετικές φιλοσοφίες

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μόνο το 20% περίπου των κατοικίδιων ζώων στη Μεγάλη Βρετανία ζουν μέσα στο σπίτι και ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ευρώπη επιτρέπουν στις γάτες τους σε βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των γατιών που ζεί σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ υψηλότερο, τόσο λόγω των πολυώροφων κτιρίων όσο και για λόγους προστασίας από τα αρπακτικά όπως οι λύκοι και τα κογιότ, ιδίως όταν αναφερόμαστε στην επαρχία.

Τι είναι καλύτερα για τις γάτες. Να ζούνε εντός ή εκτός σπιτιού.

Εντος σπιτιού είναι προτιμότερο, γιατί τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν από αυτοκίνητα ή να αντιμετωπίσουν ιούς. Συγχρόνως όμως χρειάζονται ένα εξαιρετικό περιβάλλον διαβίωσης ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό και την συνύπαρξη τους με άλλες γάτες, καθώς μιλάμε για ένα μοναχικό ζώο.

Εκτός σπιτιού μπορούν να εκφραστούν πιο εύκολα αφού επιδίδονται στο κυνήγι και στο παιχνίδι με τα διάφορα έντομα, με αποτέλεσμα να είναι πιο γενναίες και πιο ισορροπημένες ψυχολογικά. Ωστόσο οι αγροτικές περιοχές ελλοχεύουν κινδύνους από τα αρπακτικά ζώα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πολλές αμερικανικές κτηνιατρικές εταιρείες αντιτίθενται στην απαγόρευση, διότι λένε ότι θα πρέπει να επιτραπεί η μία λύση, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να εγκαταλείψει τη γάτα του ή αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύουν την αφαίρεση των νυχιών. Πρόκειται για το Ντένβερ στο Κολοράντο και το Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια, ενω και οι νέα γενιά κτηνιάτρων δείχνει μία μεγαλύτερη διάθεση να σταματήσει την συγκεκριμένη επέμβαση.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή