Η απεξάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η δημόσια αποδοχή προσφέρει ελπίδα στις διασημότητες

«Ζούσα μια πολύ καλή ζωή», δήλωσε ο Ρίνγκο Σταρ σε πρόσφατη εκδήλωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Facing Addiction with NCADD» («Αντιμετώπιση Εθισμού με NCADD»). «Ήμουν ένας πότης που λιποθυμούσε συνέχεια. Ένα βράδυ, μετά από λιποθυμία συνειδητοποίησα ότι είχα κάνει μεγάλη ζημιά στον εαυτό μου. Θα έχανα την μεγάλη μου αγάπη, τη Μπάρμπαρα και όλα τα άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Αυτή ήταν η στιγμή μου».

Μετά το λόγο του, ο Σταρ ανταμείφθηκε με μια «θερμή αγκαλιά» από τους καλεσμένους, κάποιοι ήταν απεξαρτημένοι, άλλοι είχαν διαφορετικές εμπειρίες με τον εθισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο εθισμός διασημοτήτων αποτέλεσε τροφή για δημόσιο χλευασμό. Οι μάχες εθισμού των Γουίτνει Χιούστον και Έιμι Γουάινχαουζ συχνά αντιμετωπίζονταν με κωμικό χαρακτήρα.

Αυτή η αρνητική αντίδραση από τους θαυμαστές συνεχίζεται ακόμα, όμως πλέον όλο και περισσότερες διασημότητες μιλούν με λεπτομέρεια για τη μάχη τους και το «ταξίδι» της απεξάρτησης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της συνεχούς ειδησεογραφίας, αποκαλύπτοντας τον αγώνα τους, λαμβάνοντας στήριξη και επικοινωνώντας με τους θαυμαστές.

Η Ντέμι Λοβάτο ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας της μέσω Instagram, λίγο μετά την πρόσφατη κατάχρηση ουσιών και τη νοσηλεία της. Με μια ανάρτηση, ευχαρίστησε το Θεό και την οικογένειά της, καθώς και χιλιάδες θαυμαστές που εξέφρασαν την αγάπη τους στα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία. Ο Μπεν Άφλεκ ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα, μετά την ολοκλήρωση προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ. Ο Ράσελ Μπραντ έγραψε βιβλίο για τη μάχη του, με τίτλο «Recovery: Freedom from Our Addictions», χαρακτηρίζοντας τον εθισμό ως «μια κατάσταση τόσο επιδημική και ευρεία που αν δεν είστε ακραία περίπτωση, ίσως δεν γνωρίζετε ότι είστε εθισμένοι».

Για να γιορτάσει τη νηφαλιότητα, ο τραγουδιστής Μακλμορ πρόσφατα ήταν το πρώτο όνομα στη συναυλία «Recovery Fest», μιας συναυλίας στο Ρόουντ Άιλαντ χωρίς ναρκωτικά και αλκοόλ, με περισσότερους από 10,000 παρευρισκόμενους, η οποία συμπεριλάμβανε ειδικές δράσεις απεξάρτησης όπως γιόγκα και συναντήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο εθισμός και ο αλκοολισμός είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Το κόστος φυλάκισης, δικαστηρίων, νοσοκομείων και η ίδια η τιμή του θανάτου, μαζί με άλλους παράγοντες, εκτιμούνται στα 442 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό Facing Addiction.

Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός διασημοτήτων που δεν δημοσιοποιεί τον εθισμό ή την κακοποίηση. Οι αποκαλύψεις συνήθως έρχονται μετά από συλλήψεις, βίντεο που κυκλοφορούν και νοσηλείες που γίνονται γνωστές μέσα από τα τάμπλοιντ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό. Ο θάνατος του Prince από κατάχρηση φεντανύλης σόκαρε τον κόσμο. Άλλοι που τα καταφέρνουν, προτιμούν να κρατούν την απεξάρτηση «μυστικό», για τον εαυτό τους.

«Ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία απεξάρτησης μέσω του Instagram και της κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε πραγματικό χρόνο», λέει ο δρ. Ντάι Νγκιούγεν στην Associated Press. «Εμπνέει τους ανθρώπους να δουν ότι αν μια διασημότητα μπορεί να παραδεχτεί ένα πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, μπροούν κι εκείνοι να ζητήσουν βοήθεια και να τα καταφέρουν. Επιπλέον, στέλνει το μήνυμα ότι οι διασημότητες- παρόλη την «τέλεια ζωή» που μοιάζει να έχουν, αντιμετωπίζουν μάχες με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά».