Η απροσδόκητη επίδραση του καύσωνα στο σήμα του τηλεφώνου μας

Κι όμως, συμβαίνει.
miljko via Getty Images

Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost UK για το πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τη φωτεινότητα του τηλεφώνου μας όταν έχει ήλιο.

Αλλά αποδεικνύεται ότι ο εξαιρετικά ζεστός καιρός μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από το υλικό της συσκευής μας – μπορεί επίσης να αλλάξει το σήμα που λαμβάνει το τηλέφωνό μας.

Οι ειδικοί σημάτων UCtel γράφουν στον ιστότοπό τους ότι, ενώ μπορεί να αποφευχθεί με σωστή συντήρηση, «η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο κυψελωτό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερθέρμανση και διαταραχές του σήματος».

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να έχει στο σήμα μας ο καύσωνας.

Τι άλλο συμβαίνει;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι οι ζεστές, αλλά όχι επικίνδυνα ζεστές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τα σήματα των κινητών να «ταξιδεύουν» καλύτερα.

«Αυτές οι συνθήκες είναι γενικά ευνοϊκές για τη διατήρηση μιας ισχυρής και σταθερής σύνδεσης», γράφει η UCtel. «Ο καθαρός ουρανός και οι ελάχιστες ατμοσφαιρικές παρεμβολές, όπως βροχή ή ομίχλη, συμβάλλουν σε σταθερή και συνεχή κάλυψη».

Ωστόσο, η υγρασία, η οποία μπορεί να έρθει με τη ζέστη, έχει επιζήμια επίδραση στο σήμα μας.

Επιπλέον, τείνουμε να συγκεντρωνόμαστε γύρω από μέρη που συνήθως δεν έχουν υψηλή ζήτηση σήματος, όπως παραλίες το καλοκαίρι.

«Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό μας μπορεί να δοκιμάζει διάφορους τρόπους για να λάβει το καλύτερο σήμα, διαδικασία η οποία το θερμαίνει», γράφει το ITV.

Στην πραγματικότητα το να βρισκόμαστε κοντά σε πολλά άλλα άτομα σε ένα ηλιόλουστο φεστιβάλ ή στη θάλασσα, αυτό είναι πιθανό να μειώσει το σήμα μας – είτε χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους είτε όχι.

«Τα σώματα απορροφούν σήματα κινητών», γράφει ο Guardian με βάση πληροφορίες από τον Izzat Darwazeh, καθηγητή μηχανικής επικοινωνιών στο UCL ― έτσι «η σύνδεση του τηλεφώνου μας γίνεται εκθετικά πιο αδύναμη όσο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται γύρω μας».

Αυτό είναι όλο;

... Κατά τη διάρκεια μέρας καύσωνα του 2022 (σ.σ. στο Ηνωμένο Βασίλειο), το Met Office προειδοποίησε ότι η έντονη ζέστη θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τους καλύτερα συνδεδεμένους πύργους σημάτων κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, εκτός και αν οι θερμοκρασίες φτάσουν ξανά τόσο ψηλά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά το σήμα του κινητού μας πιθανότατα να είναι τα πλήθη των όσων λατρεύουν τον ήλιο στην πλησιέστερη παραλία που θα επισκεφθούμε.