Η Δανία σταματά οριστικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Η πρώτη χώρα που το κάνει.
HENNING BAGGER via Getty Images

Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που θα σταματήσει εντελώς να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, μετά την πιθανή σύνδεσή του με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διάθεση εμβολίων στη χώρα έως και τέσσερις εβδομάδες, με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει.

Οι αρχές υγείας της χώρας αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα την απόφαση να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εν λόγω εμβόλιο και να παρουσιάσουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρήκε πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβου αίματος, αλλά είπε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θνησιμότητας από σπάνιες παρενέργειες.

Ο ρυθμιστής, ωστόσο, άφησε τα κράτη μεμονωμένα να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις κινδύνου και να αποφασίσουν πώς θα χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο με βάση τις τοπικές συνθήκες που ποικίλλουν ευρέως στο μπλοκ.

Ενα πλήθος χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν ξαναρχίσει να χορηγούν το εμβόλιο σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, κυρίως σε άτομα άνω των 50 ή 60 ετών.

Η Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται στη διαδικασία να ανοίξει εκ νέου σχολεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και πολιτιστικές δραστηριότητες, αφού τα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί σε 500-600 την ημέρα από αρκετές χιλιάδες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ηταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χρήση του εμβολίου τον Μάρτιο, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του ενώ έθεσε επίσης το εμβόλιο Johnson & Johnson σε παύση, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για πιθανή σύνδεσή του με σπάνιες περιπτώσεις θρομβόσεων.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Δανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση, το 77% με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, το 7,8% με της Moderna και το 15,3% με της AstraZeneca, πριν τεθεί σε αναστολή.

Δημοφιλή