Η δημοπράτηση του «Μπράλος - Άμφισσα» και οι νέες απαλλοτριώσεις

Πρόκειται για τμήμα 25 χλμ. του διαγώνιου οδικού άξονα «Λαμία – Ιτέα - Αντίρριο» που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα αυτοκινητοδρόμου, που αποτελεί μέρος του διαγώνιου Οδικού Άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθεί.

Πρόκειται για το τμήμα «Μπράλος – Άμφισσα», μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων, με δύο σήραγγες, οκτώ γέφυρες και οκτώ ισόπεδους κόμβους, που ξεκινά από τον Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς και από τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα. Ενδιάμεσα, ήδη έχει κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς. Το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα.

Ο διαγώνιος οδικός άξονας «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65. Συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό, φέρνει πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, ενώ μειώνει τον χρόνο της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως τη Λαμία.

Μάλιστα, προχωρούν άμεσα και δύο απαλλοτριώσεις για το συγκεκριμένο τμήμα, οι οποίες προτάθηκαν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για τη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Επίσης, προτάθηκαν τέσσερεις ακόμα απαλλοτριώσεις που αφορούν στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, μήκους 22,5 χλμ., που πρακτικά σηματοδοτεί οριστικά και αμετάκλητα την έναρξη του έργου, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει τον αυτοκινητόδρομο που της αξίζει», μια απαλλοτρίωση στη Λέσβο, για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Αμπελικού - Σταυρού, που αποτελεί έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες του νησιού, ο οποίος συνδέει τις τουριστικές περιοχές της Λέσβου, το Πλωμάρι και την Αγιάσο με τα Βατερά και τον Πολιχνίτο και μια ακόμα απαλλοτρίωση στην Ικαρία, για την περιφερειακή οδό του οικισμού Εύδηλου.

Εξάλλου, προτάθηκα μια απαλλοτρίωση για το Βόρειο τμήμα του Ε65 και συγκεκριμένα το τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία.

Δημοφιλή