Η Δεσποινίς Ελλάς

Crisfotolux via Getty Images

Θες γιατί στην Κατοχή, έμαθα να είμαι προσεχτικός στις λεπτομέρειες, θες γιατί στις σπουδές μου για τον κινηματογράφο προσέθεσα τις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, θες γιατί βρέθηκα έφεδρος αξιωματικός να κάνω την θητεία μου σαν διερμηνέας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, θες γιατί η ανάγκη του αλάνθαστου για τον συγγραφέα - σκηνοθέτη τον υποχρεώνει σε συστηματικές έρευνες για χώρες, κυβερνήσεις, και πολέμους, σε αρχεία, εφημερίδες, βιβλιοθήκες, ταινιοθήκες τα τελευταία 70 χρόνια και πρόσφατα στο διαδίκτυο, έμαθα - τυχαία συχνά - μερικές περισσότερες αλήθειες από αυτές που προσφέρουν οι επίσημες δηλώσεις και οι παρασκηνιακές υποδουλώσεις. Έτσι, οι καλοθελητές μαθαίνουν ότι τον Μάιο του 1941, για παράδειγμα, ένα μήνα περίπου πριν από την εισβολή στη Ρωσία, ο Ρούντολφ Ες που όχι μόνο δεν ήταν τρελός όπως τον είπαν αργότερα, συζητούσε επί τρεις μέρες με τον Τσόρτσιλ την πρόταση του Χίτλερ για Ειρήνη. Μαθαίνουν επίσης ότι η Αναγνώριση της Κυβέρνησης του Μάο Τσετούνγκ από την Εργατική Κυβέρνηση της Αγγλίας είναι η αιτία των περιπετειών που είχε το Κυπριακό.

Λίγα πράγματα γνωρίζω για τα στρατηγικά θέματα της Ελλάδας. Γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι το 1955 οι Αμερικανοί, με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και ομάδα κρούσης των εξορίστων Αλβανών εθνικιστών οργάνωσαν εισβολή στην Αλβανία με σκοπό την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα. Το σύνολο των εισβολέων εξοντώθηκε από τα αλβανικά πολυβόλα που περίμεναν τους εισβολείς στα σύνορα και στις ακτές, έχοντας πληροφορηθεί από τους Σοβιετικούς την ημέρα και ώρα της Εισβολής. Αμφιβάλω αν η Κοινή Γνώμη στην Ελλάδα γνωρίζει τα όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Φίλμπυ ο γνωστός αρχικατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης μέσα στις αγγλικές Υπηρεσίες. Αυτός που ειδοποίησε τους Σοβιετικούς. Το γνωρίζω και από την Κατάθεση στο Κογκρέσο (είναι στο διαδίκτυο!) του στελέχους της ΣΙΑ που οργάνωσε την εισβολή και που επιβεβαιώνει την πληροφορία του Φίλμπυ. Και το ”είδα” θα μπορούσα να πω, όταν την ημέρα της αποτυχίας, στα Παλαιά Ανάκτορα όπου ήταν τότε εγκατεστημένο το ΓΕΣ, αξιωματικοί γύριζαν κλαίγοντας στους διαδρόμους. Όλοι οι φίλοι τους είχαν σκοτωθεί στα αλβανικά σύνορα.

Πότε επιτέλους θα ανοιχτούν τα ελληνικά αρχεία, όπως αυτά που έχουν σήμερα παντού δημοσιευθεί; Πολλά από αυτά τα αρχεία θα μπορούσαν να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό για τα προβλήματα στρατηγικής και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επικίνδυνη για την ακεραιότητα της χώρας.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη για τη μοίρα αυτού του τόπου είπα μια αλληγορική φράση που έκανε σήμερα τον γύρο των blogs: ″Η Ελλάδα είναι η αγνή και ηθικότατη δεσποινίς που έκανε το λάθος να νοικιάσει δωμάτιο σ′ ένα δημοφιλές μπορντέλο”. Iδού μερικοί από τους ”πελάτες” της με σειρά ιστορικής προτεραιότητας: Οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Σταυροφόροι, οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι, οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και σήμερα το διαβόητο Γιούρογκρουπ.

Γιατί όλος αυτός ο καυγάς; Και γιατί η Σουηδία δεν έχει γνωρίσει κατακτητές; Διότι η Σουηδία δεν είναι άλλο ένα κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου. Διότι δεν είναι ανάμεσα σε δύο ”στενά”: τα Δαρδανέλια και την Διώρυγα του Σουέζ.

Το Αιγαίο με τα νησιά του είναι ελληνική θάλασσα, από την βαθιά αρχαιότητα. Οι Πέρσες επιθυμούσαν πολιτική συνεννόηση με τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και τα απέναντι νησιά , αλλά δεν σκέφτηκαν ποτέ να τα καταλάβουν (εκτός όταν επαναστατούσαν!) και να διώξουν τους ελληνικούς πληθυσμούς. Όπως ποτέ δεν σκέφτηκαν να ενσωματώσουν στην περσική διοίκηση τους Κούρδους και τους Αρμένιους (δύο αρχαίους λαούς όσο και οι αρχαίοι Έλληνες). Αν οι Κεμαλιστές αποδέχονταν την παρουσία των ελληνικών πληθυσμών στις ακτές, θα ήταν μια φιλειρηνική λύση στα σύνορα. Λύση συνεργασίας, ακόμα και στα κυρίως ελληνικά νερά του Αιγαίου, πράγμα που είχε συζητηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες στην περίοδο της πρώτης μεταχουντικής κυβέρνησης Καραμανλή. Το γνωρίζω από επίσημη διπλωματική πηγή που με ενημέρωσε, την εποχή που γύριζα την ταινία ”Η Ελλάδα του Καραμανλή” για την Γαλλική Τηλεόραση. Ο Καραμανλής μου είπε, στο περιθώριο της γνωστής συνέντευξης, ότι στους 5 μήνες της πρωθυπουργίας του, τρεις φορές είχαμε οδηγηθεί στο χείλος του πολέμου.

Οι Τούρκοι τρέχουν προς τα Ίμια ή παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας κάθε φορά που θέλουν να μας πιέσουν για κάτι. Η Τουρκία των 70 εκατομμυρίων είναι μια τριτοκοσμική χώρα και όχι μόνο από άποψη δημοκρατική. Με εξαίρεση το 10% του πληθυσμού της βέβαια που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την παιδεία στην Δύση. Όμως ποτέ δεν ακούστηκε φωνή στην Τουρκία που να διαμαρτύρεται για τις τουρκικές ακρότητες σήμερα με στόχο την Ελλάδα, νωρίτερα στην Κύπρο και ακόμα νωρίτερα για την εξόντωση του πανάρχαιου ελληνικού πληθυσμού και την τελική εκδίωξή του από την σημερινή Τουρκία. Λίγο νωρίτερα, είχαν εξοντωθεί οι Αρμένιοι της Τουρκίας.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι ο χειρουργικός ρατσισμός των Νεότουρκων έχει την ίδια προέλευση με τον γερμανικό ναζισμό: τον Κοινωνικό Δαρβινισμό, το δόγμα που κυκλοφορούσε στα τέλη του 19ου αιώνα στα παρισινά καφενεία στα οποία σύχναζαν οι εξόριστοι τότε Νεότουρκοι αξιωματικοί. Εξόριστοι εξαιτίας μιας συνωμοσίας εναντίον του Σουλτάνου. Το κίνημα των νέων αξιωματικών - στο οποίο μετείχαν και αλλόθρησκοι - άρχισε με αίτημα για την επιστροφή στο Σύνταγμα και διεκδικήσεις εκδημοκρατικοποίησης, αλλά στο μεταξύ περιορίστηκε σε ακραιφνείς μουσουλμάνους. Και το 1906 στην Μακεδονία (όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ) κατέληξε σε ένα εθνικιστικό κίνημα μπροστά στον κίνδυνο σύρραξης με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Με αποτέλεσμα την επανάσταση του 1908 που έφερε στην εξουσία τους Νεότουρκους. Και, σε συνέχεια, τον Κεμαλισμό.

Ο Κοινωνικός Δαρβινισμός που επηρέασε τους Νεότουρκους διδάσκει ότι ”με βάση την εξέλιξη των ειδών, η φυσική επιλογή κατά τον αγώνα της επιβίωσης, τόσο στα ζώα όσο και στις ανθρώπινες κοινωνίες επιβάλει την εξόντωση των αδυνάτων για την επιβίωση των ισχυροτέρων. Η αρχή αυτή μεταφέρεται στην πολιτική από τους Νεότουρκους όταν επήλθε συμφωνία με τον Σουλτάνου μετά την επανάσταση του 1908. Η θεωρία αυτή, που οδήγησε και στον ναζισμό, είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με σημερινούς αναλυτές, τόσο για την εξόντωση των αλλόθρησκων Αρμενίων όσο και για την καταδυνάστευση των ομόθρησκων Κούρδων.

Ο Γουόλτερ Ρόστοβ, υπουργός Ασφάλειας των Η.Π.Α., δεξί χέρι του Προέδρου Τζόνσον, στα περιθώρια της συνέντευξης που μου έδωσε για το χουντικό πραξικόπημα (το οποίο ο ίδιος οργάνωσε όπως μου ομολόγησε) μου είπε τότε (1997) ότι η Αμερική πίεζε την Ευρώπη να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία. Η Ελλάδα ψήφιζε μονίμως υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας με την ελπίδα ότι θα γλιτώσει από την τουρκική συμπεριφορά. Όπως και η Αμερική απέβλεπε στο να γλιτώσει από τις οικονομικές βοήθειες προς την Τουρκία και να έχει μια ακόμα φιλο-αμερικανική ψήφο στις αποφάσεις της Ευρώπης. Η συμπεριφορά σήμερα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σκοπεύει και στην πίεση προς τους Ευρωπαίους να πουν ναι στην τουρκική υποψηφιότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους - προσθέτοντας και την παρουσία σοβαρής τουρκικής μειονότητας σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια - οι ελληνικές κυβερνήσεις όποιες και αν είναι χρειάζονται σήμερα, κατά τη γνώμη πολλών, ένα κλίμα εθνικής ενότητας τόσο ανάμεσα στις μάζες όσο και ανάμεσα στους πολιτικούς. Η Μικρασιατική Καταστροφή οφείλεται στην ανυπαρξία εθνικής συνεννόησης και εθνικής συνεργασίας. Δείτε και τα λεξικά: Σοφία είναι η σφαιρική κρίση και αντίληψη καταστάσεων και γεγονότων. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (φίλοι της σοφίας!) θεωρούσαν ουσιαστική την σοφία όταν η κρίση και η αντίληψη συνδέονταν με την φρόνηση.