ΤΟ BLOG
20/10/2018 10:44 EEST | Updated 20/10/2018 10:45 EEST

Η δολοφονία του Κασόγκι και το γεωπολιτικό πόκερ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

The Independent

Κινδυνεύει να κατηγορηθεί κάποιος ότι φλερτάρει με την Ύβρη αλλά δυστυχώς εμπεριέχει αρκετά στοιχεία αλήθειας: Η διαφαινόμενη ως δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, έχει αναδείξει και ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πόκερ που εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να κεφαλαιοποιήσει υπέρ της το περιστατικό στο Προξενείο, παρουσιάζει μια εικόνα προς το εξωτερικό ενός κράτους δικαίου, και με μια αστυνομία που πρωταγωνιστεί θετικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και σε αντίστιξη με τις τακτικές της Σαουδικής Αραβίας. Ο στόχος της Τουρκίας είναι διττός: αφενός μεν προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα σοβαρότητας στην διεθνή κοινή γνώμη αφετέρου να αυξήσει την επιρροή της σε αυτό τον ιδιότυπο αγώνα για το ποιος θα κυριαρχήσει στις Μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Στην ίδια εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία θα πρέπει να πάψει να τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου και να αποφασίσει αν θα συνταχθεί με τις φωνές εκείνες που ομιλούν εδώ και ημέρες για την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Σαουδική Αραβία για τα όρια και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ειδικά στα πεδία της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας άλλος γεωπολιτικός παίχτης που περιμένει στην γωνία την πορεία των εξελίξεων είναι και το Ιράν. Εκτός από παραδοσιακός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας, η κυβέρνηση της Τεχεράνης αποσκοπεί, όπως και η Τουρκία, να αποτελέσει εκείνη την πρωταγωνιστική δύναμη στην περιοχή, και μια παγκόσμια καταδίκη του Βασιλείου των Σαούντ θα τους δώσει την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος.

Τέλος, στα απόνερα των πιθανών εξελίξεων θα πρέπει να προσθέσουμε και κατά πόσο θα επηρεαστεί η “μεταρρυθμιστική” προσπάθεια του διαδόχου του θρόνου και ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή η διαφαινόμενη ως δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ένα τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις αντίθετες φατρίες μιας οικογένειας που διαφεντεύει τις τύχες μιας χώρας, της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, εδώ και δεκαετίες.