ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2021 15:53 EEST | Updated 26/04/2021 16:08 EEST

Η ΕΕ μηνύει την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Θα τα πούμε στα δικαστήρια, η απάντηση της AstraZeneca.

DADO RUVIC via REUTERS

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι έχει κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca, γιατί δεν τήρησε το συμβόλαιό της με την ΕΕ αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων και επειδή δεν είχε ένα αξιόπιστο πλάνο για να διασφαλίσει την έγκαιρη διάθεσή τους. 

Η AstraZeneca σε απάντησή της είπε ότι η νομική δράση της ΕΕ είναι χωρίς βάση και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την υπόστασή της ενώπιον του δικαστηρίου.

«Η AstraZeneca έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη Συμφωνία Αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υπερασπιστεί έντονα την υπόστασή της ενώπιον του δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε δικαστική διαφορά είναι χωρίς αξία και χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλύσουμε αυτήν τη διαφορά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η AstraZeneca σχετικά.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αγγλο-σουηδική εταιρεία είχε δεσμευτεί να καταβάλει το μέγιστο δυνατό για την παροχή 180 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συνολικά 300 εκατομμύρια κατά την περίοδο από το Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, στις 12 Μαρτίου η AstraZeneca είπε ότι θα προσπαθήσει να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο των δόσεων αυτών μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εκ των οποίων περίπου 70 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο. Μια εβδομάδα μετά, η Επιτροπή απέστειλε εξώδικο στην εταιρεία ως πρώτο βήμα της επίσημης διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.

«Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν,.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», δήλωσε.

«Κάθε δόση εμβολίου μετράει», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στο Twitter, ανακοινώνοντας τη νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca.

Αυτοί που δίστασαν 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των κρατών της ΕΕ που αρχικά δίσταζαν να μηνύσουν την εταιρεία, δήλωσαν διπλωμάτες, αλλά τελικά υποστήριξαν την ανάληψη νομικής δράσης.