ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2019 13:14 EEST | Updated 08/04/2019 16:04 EEST

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να φορολογήσει τους αμερικάνικους κολοσσούς

Ο φόρος είναι γνωστός με το όνομα «GAFA TAX» και προέρχεται από τα αρχικά των εταιρειών, Google-Apple-Facebook-Amazon.

ASSOCIATED PRESS

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προωθήσει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την φορολόγηση των ψηφιακών μέσων, ιδίως αν δεν υπάρχει παγκόσμια συναίνεση στο ζήτημα, είναι η δήλωση της επιτρόπου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μάργκρετ Βεστάγκερ.

Το ζήτημα είναι πως αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφωνήσει η Ευρώπη στο σύνολο της,στο πως πρέπει να επιβάλουν φόρους στους  αμερικανικούς κολοσσούς για τις δραστηριότητες τους. Ο φόρος είναι γνωστός με το όνομα «GAFA TAX» και προέρχεται από τα αρχικά των εταιρειών, Google-Apple-Facebook-Amazon.

Η Γαλλία προσπαθεί εδώ και καιρό να περάσει ένα τέτοιο φόρο, αλλά χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, Σουηδία-Φινλανδία-Δανία αλλά και η Ιρλανδία μπλόκαραν το Σαββατοκύριακο μια τέτοια πρόταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Βερστάγκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ισχυρίζεται πως με τον κόσμο να γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός ένας τέτοιος φόρος είναι απαραίτητος και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για άμεση εφαρμογή του GAFA TAX ενω η καλύτερη λύση είναι μία που να συμφωνούν όλες οι χώρες του πλανήτη.

Σήμερα στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, της κάτω βουλής του γαλλικού Κοινοβουλίου ξεκινάει γύρος συνομιλιών με θέμα τον ψηφιακό φόρο με την πρόταση να εστιάζει σε ένα ποσοστό του 3% σε διαφημίσεις και άλλα έσοδα. Να επισημάνουμε πως υπολογίζεται πως τα έσοδα των εταιρειών παγκοσμίως στο σύνολο τους, αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος να αναφέρουμε πως η Μάργκετ Βεστάγκερ, που υπήρξε στο παρελθόν υπουργός των Οικονομικών της Δανίας, είναι γνωστή, για την σκληρή της στάση σε θέματα  πάταξης της φοροδιαφυγής των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών καθώς και στα θέματα μονοπωλίου. Το όνομα της ακούγεται εντόνως ως ένα από τα φαβορί για να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Ευρωπαϊκης Επιτροπής τον Νοέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία του Λουξεμβουργιανού πολιτικού.

Ωστόσο θα χρειαστεί την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν και η ίδια μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάποιο επίσημο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θέση,

Πηγή: Reuters