Η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου

Τα αντικείμενα της συλλογής αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο.
|
Από τα εκθέματα της συλλογής Κρασάκη
Από τα εκθέματα της συλλογής Κρασάκη
NEREUS PUBLISHERS / Katoufas brothers

Λίγες μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό της εθνικής επετείου για την κήρυξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και η επίκαιρη έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» περιμένει τους φιλότεχνους για να τους ταξιδέψει στο παρελθόν και σε αθέατες πτυχές της Ιστορίας και της Τέχνης του 19ου αι. Δεδομένης, μάλιστα, της προσέλευσης των επισκεπτών στους τέσσερις και πλέον μήνες της λειτουργίας της, η έκθεση που διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρατείνεται κατά έναν μήνα, μέχρι την 30η Απριλίου 2022.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών, από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις, προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του ενήλικου κοινού αλλά και των σχολικών ομάδων - παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας. Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ως τώρα στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις για τις εκπαιδευτικές διαδραστικές ξεναγήσεις έως το τέλος Απριλίου.

Τα αντικείμενα της συλλογής που αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, την Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
NEREUS PUBLISHERS / Katoufas brothers

Η έκθεση έχει αναπτυχθεί σε πέντε ενότητες - «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή» - της οποίας την γενική επιμέλεια έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών θησαυρών της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
NEREUS PUBLISHERS / Katoufas brothers

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στη διοργάνωση καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης (υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα pinakothiki-chania.gr.

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση έργων της έκθεσης «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», δίνεται στους δια ζώσης επισκέπτες η δυνατότητα της διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης.

Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
Εκθεμα από την συλλογή Κρασάκη
NEREUS PUBLISHERS / Katoufas brothers

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος».

Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Στιγμιότυπο από την έκθεση «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»
Στιγμιότυπο από την έκθεση «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης και χάρη στη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του περιφερειάρχη, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, χρηματοδοτήθηκε νέα, πολυτελής κι αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου και στις τρεις γλώσσες, που θα είναι διαθέσιμη το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα