ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2018 13:37 EET | Updated 02/12/2018 13:48 EET

Η επιστολή του Μπιλ Κλίντον στον Τζορτζ Μπους - Η αρχή μίας άγνωστης φιλίας

Rick Kern via Getty Images

Ήταν μία ευχαριστήρια επιστολή, με ένα μήνυμα που δεν θα χάσει την αξία του στο πέρασμα του χρόνου και παρά την εναλλαγή των γενεών.

«Αγαπητέ Μπιλ», έγραφε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος στις 20 Ιανουαρίου 1993, απευθυνόμενος με το μικρό του όνομα στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, ο οποίος έμελλε να τον διαδεχθεί ως πρόεδρος.

«Όταν μπήκα σε αυτό το γραφείο (στο Οβάλ Γραφείο) μόλις τώρα, ένιωσα την ίδια αίσθηση θαυμασμού και σεβασμού που ένιωσα πριν από τέσσερα χρόνια. Ξέρω ότι θα νιώσεις και εσύ το ίδιο.»

Σύντομη αλλά σε οικείο ύφος, η επιστολή που έμεινε στο Οβάλ Γραφείο από τον απερχόμενο κάτοχό του προς τον νικητή της προεδρικής εκλογής, φώτισε μια φιλία που άνθισε επί δεκαετίες από τότε, φτάνοντας στο σημείο να πει ο Μπιλ Κλίντον όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μπους την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018: «Απλά, τον αγάπησα».

Η Χίλαρι Κλίντον λέει ότι η επιστολή την έκανε να κλάψει, όταν την διάβασε για πρώτη φορά, ξανά και ξανά, αλλά και όταν άκουσε ότι ο Μπους έφυγε από τη ζωή.

«Αυτή είναι η Αμερική που αγαπάμε», έγραψε στο Instagram. «Αυτό αγαπάμε και προσδοκούμε».

Είναι παραδοσιακή κίνηση για έναν απερχόμενο πρόεδρο να αφήσει μια επιστολή για τον διάδοχό του.

AP

 Στη δική του επιστολή ο Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, έδινε συγχαρητήρια για «μία αξιόλογη προεκλογική κούρσα» και υπενθύμιζε τις αξίες της Αμερικανικής ηγεσίας - μαζί με συμβουλές για «να οικοδομήσουμε περισσότερες επιτυχίες», «να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη», αλλά και να βρίσκουμε χρόνο την για οικογένειά μας...

Ήταν μία κάπως παράξενη στιγμή, όπως και όταν εμφανίστηκαν να ποζάρουν μάλλον άβολα μαζί, σε μερικές κοινές φωτογραφίες όπου έδιναν τα χέρια κατά την παράδοση-παραλαβή του προεδρικού γραφείου.

CHRIS KEANE / Reuters

 Ο Μπους, από την πλευρά του, μερικούς μήνες πριν γράψει αυτή την επιστολή του, είχε προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους να «παρακολουθείτε το πορτοφόλι σας» με τον Δημοκρατικό Κλίντον.

«Σας εύχομαι μεγάλη ευτυχία εδώ», έγραψε αργότερα στη επιστολή του.

«Δεν ένιωσα ποτέ τη μοναξιά που περιγράφουν ορισμένοι πρόεδροι. Θα υπάρξουν πολύ δύσκολες στιγμές, θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες από την κριτική που μπορεί να μην αισθάνεστε ότι είναι δίκαιη Δεν είμαι ο ιδανικός για να  δώσω συμβουλές αλλά μην αφήνετε στο μέλλον όσους ασκούν κριτική να σας αποθαρρύνουν ή να σας απομακρύνουν από την πορεία σας.

Θα είστε ο Πρόεδρός μας όταν διαβάζετε αυτό το σημείωμα”, συνεχίζει (υπογραμμίζοντας το ”μας”)...«Σας εύχομαι όλα τα καλά, και ευχόμαστε για το καλό της οικογένειάς σας. Η επιτυχία σας είναι τώρα η επιτυχία της χώρας μας.

Καλή τύχη - Τζορτζ».

Γράφοντας στην Washington Post το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, ο Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι αυτά τα λόγια έδειξαν έναν άνθρωπο με «έμφυτη την ανθρωπιά».

Ο Κλίντον δήλωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν μια σταθερή φιλία κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας, αλλά μετά άρχισαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο ακόμα καλύτερα, όταν ο (νεότερος) Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ζήτησε από τον πατέρα του και από τον Μπιλ Κλίντον να συμμετάσχουν από κοινού στις προσπάθειες ανακούφισης που οργάνωσαν οι ΗΠΑ με αφρομή την ανθρωπιστική καταστροφή από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, και από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. Ταξίδεψαν μαζί στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας πολλές φορές.

«Η φιλία του ήταν ένα από τα μεγάλα δώρα της ζωής μου», δήλωσε η Κλίντον. «Λάτρευα κάθε ευκαιρία που μου δινόταν, ώστε να μάθω και να γελάσω μαζί του.»

Είχαν 22 χρόνια διαφορά - ο Κλίντον 72 ετών σήμερα, ενώ ο Μπους πέθασε σε ηλικία 94 ετών.

Τον Ιούνιο, ο Κλίντον επισκέφθηκε τον Μπους στο Μέιν και έβγαλαν μαζί μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Twitter, η οποία δείχνει τον 41ο και τον 42ο πρόεδρο των ΗΠΑ μαζί, καθώς ο Μπους αποκαλύπτει ένα ζευγάρι κάλτσες από την πολύχρωμη συλλογή του Κλίντον.

AP

 Η αγάπη μεταξύ των δύο προέδρων, πήγαινε πολύ πιο μακριά ​​από το σημερινό τοξικό πολιτικό χάσμα, ενώ έχει διευρυνθεί ο κύκλος - και πέρα ​​από τον Μπιλ Κλίντον και τον πρεσβύτερο Μπους. Μετά τους Κλίντον και οι Ομπάμα έγιναν φίλοι με την οικογένεια Μπους και παρακολούθησαν την κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους τον Απρίλιο του 2018. Ο Τραμπ δεν πήγε, αν και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ ήταν εκεί.

Ο Τραμπ είχε χλευάσει τις δύο γενιές της οικογένειας Μπους κατά την πολιτική του ανέλιξη, επικρίνοντας τους πρόεδρους - πατέρα και γιο - ενώ κατάφερε να νικήσει τον άλλο γιο του Μπους, τον Τζεμπ, παίρνοντας το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο πρεσβύτερος Μπους αποκάλεσε το Trump «φούσκα» και ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Χωρίς να αναφερθεί σε άλλα πρόσωπα, ο Μπιλ Κλίντον έκλεισε τo σημείωμα μνήμης πουι έγραψε για τον Τζορτζ Μπους την Washington Post, με μια παρατήρηση σχετικά με τον τρόπο που τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί τώρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην Αμερική και στον κόσμο σήμερα, είναι εύκολο να αναστενάξει κανείς και να πει ότι ο Τζορτζ Μπους ανήκε σε μια εποχή που έχει φύγει και δεν θα επιστρέψει ποτέ - όπου οι αντίπαλοί μας δεν είναι εχθροί μας, όπου είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές ιδέες - αλλάζοντας το μυαλό μας, όπου τα πραγματικά γεγονότα έχουν σημασία και όπου η αφοσίωσή μας στο μέλλον των παιδιών μας οδηγεί σε ειλικρινή συμβιβασμό και κοινή πορεία», έγραψε. «Ξέρω τι θα έλεγε: Ανοησίες. Είναι καθήκον σας να φέρετε πίσω εκείνη την Αμερική!»