Η ισχύς των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα (infographic)

Sergei Malgavko via Getty Images

Το πρωί της Κυριακής, τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησαν να πλεύσουν από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μαριούπολη. Όταν τα σκάφη πλησίασαν στον πορθμό του Κερτς, ένα τανκερ εμπόδιζε τη διέλευσή τους καθιστώντας αδύνατη την πλεύση προς την Αζοφική Θάλασσα. Το ένα εκ των σκαφών που είναι ρυμουλκό, εμβολίστηκε από σκάφος του ρωσικού ΠΝ, έγινε ρίψη προειδοποιητικών πυρών ενώ και τα τρία ουκρανικά πλοία οδηγήθηκαν συνοδεία ρωσικών στο λιμάνι του Κερτς.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα τρία πλοία έπλεαν παράνομα εντός των χωρικών της υδάτων ενώ η Ουκρανία υποστηρίζει πως οι ρωσικές αρχές ήταν ενήμερες για τη ρότα των πλοίων και η κράτησή τους στο λιμάνι του Κερτς συνιστά μια «ακόμη πράξη ένοπλης βίας» από τη γείτονα χώρα. Η Ρωσία όμως επιμένει ότι η Ουκρανία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και κάνει λόγο για μια «προσχεδιασμένη πρόκληση» από το Κίεβο.

Ποια είναι όμως η δύναμη των ναυτικών δυνάμεων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα;

Όπως φαίνεται και στο inforgraphic του Statista που ακολουθεί, οι δυνάμεις του ουκρανικού ναυτικού δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να αντιπαρατεθούν- ούτε καν να συγκριθούν- με αυτές της Ρωσίας. Η Ουκρανία διαθέτει μόνο μια φρεγάτα (Hetman Sahaydachniy) αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν είναι σαφής καθώς έχει σειρά προβλημάτων από το 2017.

Στο μεταξύ ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελείται από μία αρμάδα καλά εξοπλισμένων πυραυλοφόρων καταδρομικών, αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Επίσης διαθέτει επτά συμβατικά υποβρύχια. Η ναυαρχίδα του στόλου (το «Moskva) είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον 16 κατευθυνόμενους πυραύλους P-500 Bazalt.

Infographic: The Military Imbalance In The Black Sea | Statista You will find more infographics at Statista