Η κίτρινη παντιέρα (ευκαιρίας) της Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν επιδίδεται σε φθηνά επικοινωνιακά τρικ με την σημαία της Ευρώπης...«κλείνοντας το μάτι» στα «κίτρινα γιλέκα»
Euronews

Στη Μαρίν Λεπέν δεν αρέσει καθόλου η σημαία της Ευρώπης. Oύτε στον μπαμπά της!

Αυτή τη φορά, όμως, δείχνει φανερά ότι επιθυμεί σφόδρα να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο «ευρωπαϊκό κάδρο», με βασικό στόχο να «κλείσει το μάτι» στα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας...

Στις 3 Ιανουαρίου (το παρατήρησε πρώτη η γαλλική έκδοση της HuffPost) η πρόεδρος του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» ανέβασε στο Twitter μία εικόνα που - κατά την ίδια - θα μπορούσε να γίνει η νέα σημαία της «Ευρώπης των λαών».

Euronews

Είναι ουσιαστικά η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα χρώματα έχουν αντιστραφεί... στο όνομα (δήθεν) των «κίτρινων γιλέκων». Τα αστέρια έχουν γίνει μπλε και το κίτρινο χρώμα έχει πάει στο φόντο.

«Τρελοί από μίσος, συλλήψεις αντιφρονούντων, φιμωμένη δημοκρατία: οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης συντρίβουν τους πολίτες», γράφει στο tweet η Λεπέν.

ASSOCIATED PRESS

Kάνοντας λόγο για «συλλήψεις αντιφρονούντων» η αρχηγός της ακροδεξιάς «φωτογραφίζει» τον Ερίκ Ντρουέ, έναν από τους επικεφαλής των «κίτρινων γιλέκων» που συνελήφθη στις 2 Ιανουαρίου, μετά από μία κινητοποίηση που έγινε χωρίς άδεια στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα, αντιστρέφοντας τα χρώματα της ευρωπαϊκής σημαίας, η Λεπέν υπενθυμίζει την αντίθεσή της στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να είναι πλέον σαφές εάν επιθυμεί πραγματικά την έξοδο...

Πάντως, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η πρώτη που «παρενέβη» στα χρώματα της σημαίας της Ευρώπης. Οι Οικολόγοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχαν πρώτοι επιχειρήσει κάτι ανάλογο, αντικαθιστώντας το μπλε χρώμα με πράσινο, όπως υπενθύμισε στην αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς ο «πράσινος» Αλεξίς Μπρο.