Η «κρυφή ασθένεια» που σκοτώνει καθημερινά 200 άτομα

Εντοπίζεται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία.
AaronAmat via Getty Images

Περισσότερα από 200 άτομα σκοτώνονται καθημερινά από το δάγκωμα φιδιού σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο ο Ταϊλανδός πυροσβέστης Πίνιο Πουκπίνιο ήταν ένας από τους τυχερούς.

Όταν του επιτέθηκε μια κόμπρα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Μπανγκόγκ μέσα σε 15 λεπτά. Εκεί οι νοσηλευτές του χορήγησαν ορό ο οποίος σταμάτησε την μεταφορά του δηλητηρίου που επρόκειτο να διασκορπιστεί και να φτάσει στο νευρικό του σύστημα.

«Ο γιατρός αρχικά δεν πίστευε ότι με είχε δαγκώσει μια κόμπρα. Έπρεπε να τον ενημερώσω πως ήμουν εκπαιδευτής φιδιών και γι′ αυτό ήμουν σε θέση να αναγνωρίζω τα διάφορα είδη», είπε ο ίδιος.

«Για περίπου δύο μήνες δεν μπορούσα να κουνήσω καλά το χέρι μου, ενώ έπρεπε να επιστρέψω στο νοσοκομείο για να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρέσω τους νεκρούς ιστούς από τον αντίχειρά μου», συμπλήρωσε.

Hero Images via Getty Images

Την Πέμπτη, ο παγκόσμιος υγειονομικός οργανισμός ανακοίνωσε μια στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, τo oποίο χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη «υπόγεια» κρίση υγείας στον κόσμο.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για την παραγωγή αντίδοτου που θα είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα έχει αλλάξει ελάχιστα από τον 19ο αιώνα. Η ουσία που ονομάζεται Venom παράγεται από το φίδι και χορηγείται στα άλογα ή σε άλλα ζώα σε μικρές όμως ποσότητες ώστε να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Σημειώνεται ότι από το δάγκωμα φιδιού σκοτώνονται ετησίως μεταξύ των 81.000 και 138.000 ενώ γύρω στους 400.000 τραυματίζονται. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ειδικά στις αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή