Η Μόσχα δηλώνει πως 700.000 παιδιά από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας "φιλοξενούνται" στην Ρωσία

Το Κίεβο καταγγέλλει από την πλευρά τους πως παιδιά αυτά απελάθηκαν παράνομα κάνοντας λόγο ουσιαστικά για απαγωγές.
via Associated Press

Οι αρχές της Ρωσίας έχουν μεταφέρει περίπου 700.000 παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας στη δική τους επικράτεια, ανέφερε Γκριγκόρι Καράσιν, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας –της άνω Βουλής της Ρωσίας–, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό, τα «τελευταία χρόνια», κάπου «700.000 παιδιά βρήκαν καταφύγιο σ’ εμάς, γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας».

Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα ”μετεγκατάστασης” παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία έχει σκοπό να προστατευθούν ορφανά και παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί σε εμπόλεμες ζώνες.

Το Κίεβο καταγγέλλει από την πλευρά τους πως παιδιά αυτά απελάθηκαν παράνομα.

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος της Ουκρανίας, λένε επίσης πως χιλιάδες παιδιά απομακρύνθηκαν εξαναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έγινε τους πρώτους μήνες του πολέμου, της κατά το Κρεμλίνο «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πολύ πριν αρχίσει η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών.

Τον Ιούλιο του 2022, η Ουάσιγκτον υπολόγιζε ότι Ρωσία «απέλασε εξαναγκαστικά» 260.000 παιδιά από την Ουκρανία. Το ουκρανικό υπουργείο Επανένωσης των Κατεχομένων Περιοχών υπολογίζει πως 19.492 παιδιά θεωρείται επί τους παρόντος πως έχουν απελαθεί παράνομα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Δημοφιλή