Η ουτοπική πόλη Telosa θα υποδεχτεί τους πρώτους κατοίκους το 2030

Αφού πρώτα εγκριθεί η αίτηση που θα υποβάλλουν.
Instagram

Ο Μαρκ Λορ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να χτίσει την φουτουριστική πόλη, Telosa

Η Telosa - το όνομά της οποίας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «τέλος» - σχεδιάζει να προσφέρει στους πολίτες της ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την μεταφορά. Οι κάτοικοι θα κυκλοφορούν με αυτόνομα οχήματα και η πόλη θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εάν το όραμα του Μαρκ Λορ πραγματοποιηθεί, οι πρώτοι 50.000 κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα να ζουν σε μια ισότιμη κοινωνία έως το 2030.

Και ενώ οι πολίτες της Telosa θα μπορούν να χτίσουν τα δικά τους σπίτια και να τα πουλήσουν, η πόλη θα διατηρεί στην κυριότητα της την ιδιοκτησία της γης. Ο Μαρκ Λορ, αποκλεί το όραμα του για την πόλη, «ισοτιμία». Ένα συνδυασμό ισότητας και καπιταλισμού.

Instagram

«Ο μόνος λόγος να δημιουργήσεις - χτίσεις μια πόλης στην έρημο είναι να ανήκει στην ίδια την κοινότητα. Να απολαμβάνεις αυτά που σου προσφέρει η γη και να τα επιστρέφεις τα οφέλη στους κατοίκους της. Με τους φόρους που θα πληρώνονται, τα χρήματα να επιστρέφουν στην πόλη για υποδομές - δρόμους, σήραγγες και γέφυρες - ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματά τους», εξηγεί ο Μαρκ Λορ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Telosa, πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια αλλά και πολύ δαπανηρή. Η δημιουργία της πρώτης φάσης εκτιμάται ότι θα κοστίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος της πόλης αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από επενδυτές, προσωπικότητες με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, καθώς και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις.

Προς το παρόν η τοποθεσία που θα χτιστεί δεν έχει επιλεγεί, αν και οι Πολιτείες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί περιλαμβάνουν τις Νεβάδα, Γιούτα, Άινταχο, Τέξας και Απαλάχια, τα οποία επεκτείνονται σε 13 Πολιτείες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Instagram

Έως το 2030, που εκτιμάται η πρώτη φάση, η Telosa θα υποδεχτεί 50.000 κατοίκους, οι οποίοι θα επιλεγούν μετά από αίτηση που θα υποβάλλουν και η οποία θα εστιάσει σε στοιχεία όπως η διαφορετικότητα και η ένταξη. Η επιτροπή που θα μελετήσει - εγκρίνει θα απαρτίζεται από αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, μηχανικούς, ειδικούς στο κλίμα, που είτε θα εργάζονται για την Telosa είτε θα είναι εθελοντές.

Τα σχέδια του Μαρκ Λορ εκτείνονται και στον χώρο των sartups, αφού στόχο έχει να δημιουργήσει ένα ταμείο για επιχειρηματικά κεφάλαια, για όσες προτίθενται να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στην Telosa.

Τα σχέδια της φουτουριστικής πόλης, φέρουν την υπογραφή της διάσημης δανέζικης αρχιτεκτονικής εταιρείας Bjarke Ingels Group (BIG). Στους δρόμους κυκλοφορούν ρομπότ και αυτόνομα οχήματα, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας αλλά και τον περίφημο ουρανοξύστη «Equitism Tower», το σήμα κατατεθέν της Telosa.

Instagram
Instagram

Πηγή: Insider