Η οπτική ψευδαίσθηση που μπορεί να σας «κάψει τον εγκέφαλο» και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση

Η οπτική ψευδαίσθηση που μπορεί να σας «κάψει τον εγκέφαλο» και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση

Ίσως να θυμάστε μια οπτική ψευδαίσθηση με το λευκό-χρυσό και μαύρο-μπλε που πριν από μερικά χρόνια εξαπλώνονταν πιο γρήγορα και από ιό στο διαδίκτυο. Και από τότε έχουν κυκλοφορήσει πολλά ανάλογα οπτικά τρικ ανάλογα με αυτό.

Όπως φαίνεται όμως, αυτές οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε όσους επιλέξουν να αψηφήσουν τις προειδοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν κάποιος κοιτάζει για αρκετή την εικόνα που ακολουθεί και ανάλογες αυτής, η όραση θα επηρεαστεί σημαντικά.

Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο McCollough (εκ της ψυχολόγου που εντόπισε το πρόβλημα Celeste McCollough) και αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως νομίζουμε πως οι μαύρες και οι λευκές ρίγες που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα χρωματιστές.

Celeste McCollough /wwwopticalspycom

Για να γίνει αυτό, κάποιος θα πρέπει να κοιτάξει την εικόνα με τις χρωματιστές ρίγες για τρία λεπτά και ακολούθως να κοιτάξει την εικόνα με τις ασπρόμαυρες ρίγες. Πλέον όμως οι μαύρες και λευκές κάθετες ρίγες θα μοιάζουν να έχον το χρώμα ροζ.

Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν πως οι μαύρες και λευκές ρίγες φάνταζαν στα μάτια τους σαν πράσινες και κόκκινες ακόμη και για τρεις μήνες μετά.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες σε δείγμα πέντε ομάδων που αποτελούνταν από 16 άτομα οι επιπτώσεις διαφέρουν. Μια ομάδα παρουσίαζε τα προαναφερόμενα προβλήματα στην αντίληψη του χρώματος για πέντε μέρες ενώ για τις άλλες τέσσερις ομάδες το πρόβλημα συνεχίστηκε για τρεις μήνες.

Βέβαια υπάρχει και για να διορθωθεί το πρόβλημα, αντιστρέφοντας το φαινόμενο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κοιτάξετε ξανά τις αρχικές έγχρωμες εικόνες περιστρέφοντας αυτές κατά 90 μοίρες ακολουθώντας την φορά των δεικτών του ρολογιού. Η όρασή θα πρέπει να επιστρέψει στο κανονικό.

Το φαινόμενο ονομάστηκε έ

Πηγή: IFL Scince

Προτείνετε μια διόρθωση