Η πανδημία κορονοϊού απειλεί να καταστρέψει μια γενιά, λέει ο ΟΗΕ - Πού έχουμε νέα μέτρα τύπου lock down

Πάνω από 5 εκατ. πλέον τα κρούσματα στην Λατινική Αμερική ενώ οι νεκροί παγκοσμίως πλησιάζουν τους 700.000.
Παιδικός σταθμός στην Ταϊλάνδη.
Παιδικός σταθμός στην Ταϊλάνδη.
ASSOCIATED PRESS

Η προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού αποτελεί έναν πολυμέτωπο αγώνα που δεν έχει ως μόνο στόχο να μειωθούν τα κρούσματα και κατά συνέπεια οι ανθρώπινες απώλειες. Η οικονομία αποτελεί την άλλη μεγάλη πρόκληση που όλοι συζητούν αλλά η αλήθεια είναι πως οι προκλήσεις πηγαίνουν πολύ πιο μακριά αγγίζοντας πτυχές του πολισμού και της κοινωνίας και απειλώντας τις προόδους που έχουν γίνει.

Ο ΓΓ το ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτή την παράλληλη μάχη που πρέπει να δοθεί προσεγγίζοντας το θέμα της εκπαίδευσης που είναι επίσης υπό απειλή εξαιτίας των μέτρων που αναγκαστικά λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωση του ιού.

Ο Γκουτιέρες, σε ένα επείγον μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα τόνισε πως ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων εν μέσω της πανδημίας επισημαίνοντας πως η επιστροφή των μαθητών με ασφάλεια στην τάξη πρέπει να αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα». Όπως είπε από τα μέσα Ιουλίου τα σχολεία έκλεισαν σε περίπου 160 χώρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μαθητές, ενώ τουλάχιστον 40 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαν βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό. Στον αριθμό αυτών των μαθητών πρέπει να προστεθούν άλλα 250 εκατ. που ήταν εκτός σχολείου ενώ μόλις ενώ μόλις το 1/4 των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες αποφοιτεί έχοντας αποκτήσει βασικές δεξιότητες. Και κατέληξε τονίζοντας πως τώρα αντιμετωπίζουμε την απειλή μιας πιθανής καταστροφής μιας ολόκληρης γενιάς, μια καταστροφή που θα μπορούσε να μας στοιχήσει μεγάλο αριθμό σε ανθρώπινο δυναμικό, να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και να ενισχύσει εδραιωμένες ανισότητες. Και κατέληξε: «Σώστε το μέλλον μας».

Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ
Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ
Cindy Ord via Getty Images

Η έκκληση έρχεται τη στιγμή ο Αύγουστος φαίνεται πως θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνες που θα κρίνει και τα όσα θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο όπου παραδοσιακά ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Πολλές χώρες δεν έχουν ελέγξει ακόμη την εξάπλωση του ιού όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και πολλές ακόμη που ανήκουν στους αναπτυσσόμενες. Την ίδια στιγμή χώρες της Ευρώπης δίνουν μάχη με την τάση ανόδου των κρουσμάτων και άλλες όπως η Αυστραλία (στην Μελβούρνη της Πολιτείας Βικτώρια) και τελευταία χθες οι Φιλιππίνες στη περίπτωσης της πρωτεύουσας Μανίλα επαναφέρουν συνθήκες που προσομοιάζουν με lock down προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλες τοπικές εξάρσεις.

Στην Ευρώπη πάντως σίγουρα η κατάσταση προκαλεί ανησυχία αφού και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε πολλές χέρες:

Ισπανία (3.044), Ουκρανία (990), Ηνωμένο Βασίλειο (928), Ρουμανία (823), Πολωνία (680), Γαλλία (556), Βέλγιο (447).

Ινδία
Ινδία
ASSOCIATED PRESS

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 18.449.773, οι νεκροί ανέχονται σε 697.255 ενώ έχουν αναρρώσει 11.681.205 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 64.665 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (3) - 39.002 νεκροί, 1.858.689 κρούσματα

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Ινδία ήταν η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια αν και κατέγραψε μια μικρή μείωση αναφέροντας 50.629 ενώ ανακοίνωσε και 810 θανάτους χωρίς να καταγράψει σημαντική μεταβολή.

ΗΠΑ (1) - 158.931 νεκροί, 4.862.285 κρούσματα

Τέταρτο 24ωρο μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων με τις ΗΠΑ να καταγράφουν 48.622 νέα ενώ δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στον αριθμό των νεκρών που ανήλθαν σε 568.

  • Προκλητικός για μια ακόμη αφορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας ο οποίος υποστηρίζει πως η χώρα ”τα πηγαίνει πολύ καλά. Τόσο καλά όσο και άλλες χώρες” παραβλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λέγοντας εμφανώς ψέματα για τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται στη χώρα και επικρίνοντας την επιβολή lock downs ως μέσω για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Και φυσικά για μια ακόμη φορά επέκρινε το αμερικανικά ΜΜΕ λέγοντας πως εστιάζουν πολύ σε ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και όχι στο τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Ινδία.

Βραζιλία (2) - 94.702 νεκροί, 2.751.665 κρούσματα

Και νέα μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε 17.988 αν και στη Βραζιλία συνηθίζονται οι απότομες πτώσεις στις καταγραφές που ακολουθούνται από νέες μεγάλες αυξήσεις. Επίσης ανακοινώθηκαν ακόμη 572 σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Κολομβία (10) - 11.017 νεκροί, 327.850 κρούσματα

Εξαιρετικά υψηλός για τα δεδομένα της χώρας τόσο ο αριθμός νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού όσο και των θανάτων που ανήλθαν σε μια ημέρα σε 10.199 και 367 αντίστοιχα.

Κολομβία
Κολομβία
JOAQUIN SARMIENTO via Getty Images

Ρωσία (4) - 14.207 νεκροί, 856.264 κρούσματα

5.394 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσής τους ενώ μικρή ήταν η αύξηση το αριθμού νέων θανάτων που έφτασαν τους 79.

Νότιος Αφρική (5) - 8.539 νεκροί, 516.862 κρούσματα

Τρίτο 24ωρο μεγάλης μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού. Συγκριμένα οι αρχές ανακοίνωσαν 5.377 ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των νέων θανάτων που έφτασαν τους 173.

Μεξικό (6) - 48.012 νεκροί, 443.813 κρούσματα

24ωρες μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και των εξαιρετικά υψηλό αριθμό θανάτων, οι αρχές κατέγραψαν μεγάλη μείωση αναφέροντας 4.767 και 266 αντίστοιχα.

Νότιος Αφρική
Νότιος Αφρική
ASSOCIATED PRESS

Αργεντινή (19) - 3.813 νεκροί, 206.743 κρούσματα

Ρεκόρ θανάτων για τα δεδομένα της χώρας με 165 ενώ σημειώθηκε σχετική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 4.824.

Περού (7) - 19.811 νεκροί, 433.100 κρούσματα

Μεγάλη μείωση των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού στη χώρα που ανακοίνωσε 4.250 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων δεν παρουσίασε σημαντική αλλαγή και ανήλθε σε 197.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
Ezra Acayan via Getty Images

Φιλιππίνες (24) - 2.104 νεκροί, 106.330 κρούσματα

Μετά το ρεκόρ της προηγούμενης μέρας με 6.667 καταγράφηκε μεγάλη μείωση σε 3.226 ενώ αναφέρθηκαν 45 νέοι θάνατοι.

  • Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε συνθήκες lock down στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γύρω περιοχές καθώς επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει η επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού που παρατηρείται και έχει καταστήσει τη χώρα 10η στη λίστα αυτών με τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Οι υγειονομικές αρχές έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου προτρέποντας τον Πρόεδρο Ροντρίγκο Ντάτερτε να ενεργήσει. Τις προηγόυμενες μέρες βέβαια ο Ντουτέρτε είχε επιτεθεί στους επιστήμονες ενώ καλούσε τους πολίτες εάν δεν έχουν οινόπνευμα για να αντισηψία των χεριών να πάνε σε ένα βενζινάδικο και να χρησιμοποιήζουν βενζίνη. ”Σας ορκίζομαι. Κάνει μια χαρά”. Το Σαββατοκύριακο σε μια ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης επεσήμαναν τα νέα ανησυχητικά δεδομένα και τόνιζαν πως ”δεν πρέπει να φέρουν το βάρος να αποφασίσουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει”, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει γονατίσει. Δύο μεγάλα κυβερνητικά νοσοκομεία στην πόλη της Μανίλα αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά επειδή οι λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν αυξηθεί ενώ ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία απομακρύνουν τους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών. Είναι πιθανό οι Φιλιππίνες να περάσουν την Ινδονησία, την τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, και να είναι πλέον αυτή που θα έχει υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ασίας.

Κίνα
Κίνα
Xinhua News Agency via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Βέλγιο: Αύξηση 60% στα κρούσματα του κορονοϊού σημειώθηκε στη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα όπωςανέφερε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται σταθερή αυξητική τάση στην Αμβέρσα, ενώ καταγράφεται αύξηση των θετικών περιπτώσεων σε Βρυξέλλες και Λιέγη. «Διανύουμε περίοδο αβεβαιότητας» υπογράμμισε στη βελγική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Φιλίπ Γκοφάν, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα γίνουν κόκκινες και άλλες όχι». Ο κ. Γκοφάν τόνισε ότι «λειτουργούμε με προσοχή, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι μπορούν να υπάρξουν αντιδράσεις». Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 465 κρούσματα και πέντε θάνατοι.

Πολωνία: Kατέγραψε σήμερα 680 νέα κρούσματα του κορονοϊού, νέο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το Σάββατο όταν η χώρα κατέγραψε 658 νέα κρούσματα του ιού. Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 48.149, ενώ ο αριθμός των θανάτων από covid-19 σε 1.738. Ο ιός φαίνεται ότι εξαπλώνεται στους χώρους του κοινοβουλίου. Τρεις γερουσιαστές έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα περισσότερων διαγνωστικών τεστ. Οι συνεδριάσεις της Κάτω και της Άνω Βουλής αναβλήθηκαν. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων για τους γάμους, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα.

Κίνα: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων 30 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, ενώ τα έξι κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», ταξιδιώτες που διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί αφού εισήλθαν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό. Τα 28 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σιντζιάνγκ και δύο στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση. Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Επίσης εντοπίστηκαν άλλοι 21 ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, με τους 12 εξ αυτών να χαρακτηρίζονται «εισαγόμενες» περιπτώσεις.

Αυστραλία: Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια, ανακοίνωσε ότι όποιος παραβιάζει τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού θα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι και 12.000 ευρώ και ότι θα αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες για την επιτήρηση του μέτρου. Συγκεκριμένα, με 3.000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος παραβιάζει τον κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ έως και 12.000 ευρώ πρόστιμο θα αντιμετωπίζουν οι κατ΄εξακολούθηση παραβάτες. Στην Βικτόρια έχουν καταγραφεί 147 θάνατοι από covid-19, από τους 231 σε εθνικό επίπεδο, και 12.000 κρούσματα του κορονοϊού, από τα 19.000 σε εθνικό επίπεδο. Μόνο το τελευταίο 24ωρο η Βικτόρια κατέγραψε 439 νέα κρούσματα. Στις αρχές της εβδομάδας η Βικτόρια επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενίσχυσε τους περιορισμούς των ημερήσιων μετακινήσεων των πολιτών και διέταξε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας να κλείσουν ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους δήλωσε πως περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων δεν παρέμεινε στο σπίτι του, όπως διαπιστώθηκε από τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, καθιστώντας επιτακτική την επιβολή νέων ποινών για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. ”Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να φύγετε από το σπίτι σας και αν το κάνετε και δεν βρεθείτε στο σπίτι σας (κατά τους ελέγχους) θα δυσκολευτείτε να πείσετε την αστυνομία της Βικτόριας ότι υπήρχε νόμιμος λόγος”, είπε ο Άντριους στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη. Μοναδική εξαίρεση, όπως είπε ο ίδιος, είναι για επείγον ιατρικό περιστατικό και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα δεν θα επιτρέπεται πλέον να φεύγουν από το σπίτι για σωματική άσκηση. Ήδη, 1.500 στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στη Βικτόρια με αντικείμενό τους την ιχνηλάτηση των επαφών, την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ και την βοήθεια των αστυνομικών στα σημεία ελέγχου.

|

Δημοφιλή