Η πράσινη μετάβαση κυρίαρχο θέμα στο φετινό Green Transport Conference

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στην Πάτρα, θα συναντηθούν και θα αναλυθούνζητήματα της εποχής.
.
.
Δημήτρης Μπαλής

Το φετινό, δεύτερο στη σειρά Green Transport Conference, το οποίο διοργανώνεται στην Πάτρα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η πράσινη μετάβαση θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: Πρώτο πυλώνα του συνεδρίου αποτελεί η ηλεκτροκίνηση, με στόχο της διοργάνωσης την ενημέρωση του κοινού πάνω στο εύρος της αγοράς και στους τρόπους κρατικής επιδότησης, την παροχή πληροφοριών για την αυτονομία που παρέχεται και τους τρόπους φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς επίσης και τους σταθμούς φόρτισης.

Δεύτερο πυλώνα και ιδιαίτερα σημαντικό, θα αποτελέσει η συζήτηση για τα υβριδικά οχήματα & τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης εκτός ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το φυσικό αέριο ως κύριο μεταβατικό καύσιμο αλλά η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο. Ειδική αναφορά θα γίνει και για τη χρήση του φυσικού αερίου, ως ναυτιλιακό καύσιμο αλλά και για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού καθώς και των σημείων πώλησης.

Ο τρίτος πυλώνας του συνεδρίου αφορά στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης των τοπικών κοινωνιών μέσω του εξηλεκτρισμού και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών, αλλά και την εξάλειψη της ηχορύπανσης στον αστικό. Στόχος η ηλεκτροκίνηση να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την επίτευξη νέων οικοσυστημάτων έξυπνης κινητικότητας μηδενικών ρύπων.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν: η Αλεξάνδρα Σδούκου (γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών), Γιάννης Ξιφαράς (γενικός γραμματέας Μεταφορών), Στάθης Σταθόπουλος (πρόεδρος Πράσινου Ταμείου), ο Νίκος Κομηνέας (δήμαρχος Αστυπάλαιας), ο Άγγελος Φραγκάκης (δήμαρχος Χάλκης), καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλοι προσκεκλημένοι.

Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τις εξής ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες: Πράσινη Μετακίνηση στην Ελλάδα, καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, η ηλεκτροκίνηση στον δρόμο σήμερα και αύριο, παρουσίαση ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων κινούμενων με φυσικό αέριο, εναλλακτικές μορφές πράσινης μετακίνησης, αστικός ιστός και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος – Best Practice.

Στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα εστιάσουν σε όλες τις πτυχές που αφορούν τον τομέα της πράσινης μετακίνησης, συνδέοντάς την και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με όλες τις πιθανές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα από τα εναλλακτικά καύσιμα, την ηλεκτροκίνηση, το φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Το Green Transport Conference θα διεξαχθεί και με παράλληλη live streaming μετάδοση.