Η πρώτη Ρωσίδα μπαλαρίνα που εγκαταλείπει τα Μπολσόι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Την Όλγκα Σμιρνόβα υποδέχεται στο δυναμικό του το Dutch National Ballet, στο Άμστερνταμ.
Η Όλγκα Σμιρνόβα σε παράσταση των Μπολσόι στη Royal Opera House του Λονδίνου, Αύγουστος 2016. (Photo by Robbie Jack/Corbis via Getty Images)
Η Όλγκα Σμιρνόβα σε παράσταση των Μπολσόι στη Royal Opera House του Λονδίνου, Αύγουστος 2016. (Photo by Robbie Jack/Corbis via Getty Images)
Robbie Jack via Getty Images

Μία από τις κορυφαίες μπαλαρίνες των Μπολσόι, η Όλγκα Σμιρνόβα, αποχώρησε από το διάσημο μπαλέτο για να ενταχθεί στο Dutch National Ballet, στο Άμστερνταμ.

Η 30χρονη σταρ του κλασικού χορού, πρωταγωνίστρια στο Μπολσόι εδώ και μία δεκαετία και σολίστ από το 2016, έγινε η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που κάνει αυτό το βήμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Σμιρνόβα ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη γενέτειρά της», αναφέρει σε ανακοίνωση το Dutch National Ballet, που σημειώνει ότι την υποδέχεται «με ανοιχτές αγκάλες». Η πρώτη εμφάνιση της στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας θα γίνει στις 3 Απριλίου με το έργο «Ραϊμόντα».

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω πως είμαι αντίθετη στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. (…). Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία (…), όμως σήμερα νιώθω πως υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά», έγραψε η πρίμα μπαλαρίνα, σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Dutch National Ballet ο παππούς της χορεύτριας είναι Ουκρανός, ωστόσο η ίδια διευκρίνισε πως σκεφτόταν εδώ και καιρό να αποχωρήσει από το Μπολσόι, όμως «οι υφιστάμενες συνθήκες επιτάχυναν την όλη διαδικασία».

Ο διάσημος χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι για τέσσερα χρόνια μέχρι το 2008, ακύρωσε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρεμιέρα στο Μπολσόι. Ο ηλικίας 53 ετών πρώην χορευτής, ο οποίος μεγάλωσε στην Ουκρανία, είχε ποστάρει το εξής μήνυμα: «Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο».

Η παγκοσμίου φήμης μπαλαρίνα Ντιάνα Βίσεβα, πρώην πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου Μαριίνσκι και σολίστ στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε:«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και σε κάθε βίαιη ενέργεια. Θλίψη, λύπη, λόγια στήριξης και συμπάθειας γεμίζουν τις καρδιές μας».

Με πληροφορίες από BBC