Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Mehmet Caliskan via Reuters

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνάς της.

Η Μόσχα είχε αποσυρθεί το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που ταξίδευαν στην Μαύρη Θάλασσα λόγω επίθεση με drone εναντίον του στόλου της.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έχουν ληφθεί προς στιγμήν φαίνονται επαρκείς, και αρχίζει ξανά την εφαρμογή της συμφωνίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε πως χάρη στον ΟΗΕ και την Τουρκία ήταν δυνατόν να αποκτηθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος και τα ουκρανικά λιμάνια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί σημαντική στροφή για τη Μόσχα, που είχε υποστηρίξει πως ήταν ριψοκίνδυνο και μη αποδεκτό να συνεχίζουν να περνούν πλοία από τον ανθρωπιστικό διάδρομο που είχε δημιουργηθεί με τη διαμεσολάβηση Τουρκίας και ΟΗΕ τον Ιούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία θα άρχιζε ξανά την Τετάρτη. Όπως δήλωσε στην εθνοσυνέλευση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του.

«Μετά τη συνομιλία που είχαμε χθες με τον Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, κ. Σόιγκου, κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνάς μας, Χουλουσί Ακάρ, και είπε πως ο μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί» είπε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters