ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2019 20:21 EEST | Updated 16/10/2019 20:42 EEST

Η Τουρκία ετοιμάζει αντίποινα στις ΗΠΑ με επιβολή κυρώσεων

Τραβάει το σκοινί στα άκρα ο Ερντογάν.

Anadolu Agency via Getty Images

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προετοιμάζει αντίποινα με κυρώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σε απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Αγκυρα λόγω της εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Τη Δευτέρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις για να τιμωρήσει την Τουρκία για την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων αλλά οι επικριτές του Τραμπ ανέφεραν ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και η παύση των εμπορικών συνομιλιών, ήταν πολύ αδύναμα μέτρα για να έχουν αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία.

Μιλώντας μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, ο Καλίν ξεκαθάρισε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία και ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους Κούρδους μαχητές.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν την Τετάρτη νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως απάντηση στην εισβολή της Αγκυρας στη Συρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους η βουλευτής Λιζ Τσέινι.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί δεν ελέγχουν την Βουλή, το μέτρο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί, με μέλη και των δύο κομμάτων να καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Στην Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ζήτησε σήμερα από την Βουλή να εγκρίνει γρήγορα το ψήφισμα και από την Γερουσία να το επεξεργαστεί αμέσως.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Άγκυρα και ανέστειλε μια σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η απάντηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι αυστηρότερη.

Πηγή: Reuters