ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/08/2020 21:59 EEST | Updated 10/08/2020 22:01 EEST

Η Toshiba σταματά να κατασκευάζει laptop μετά από 35 χρόνια

Αποσύρεται οριστικά από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

ASSOCIATED PRESS

Ο ιαπωνικός κολοσσός Toshiba πούλησε το τελικό του μερίδιο στον κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών Dynabook.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα συνδέεται πλέον με την κατασκευή προσωπικών ή φορητών υπολογιστών.

Η Sharp αγόρασε το 80% του τμήματος αυτού της Toshiba το 2018 έναντι 36 εκατομμυρίων δολαρίων και τώρα απέκτησε και τις υπόλοιπες μετοχές.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής της Toshiba, ο T1100, κυκλοφόρησε το 1985. Ζύγιζε 4 κιλά (8,8 κιλά) και δούλευε με δισκέτες 3,5 ιντσών.

Ξεκίνησε αρχικά μόνο στην Ευρώπη με ετήσιο στόχο πωλήσεων 10.000 τεμαχίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μουσείου Επιστημών της Toshiba.

Το 2011 η Toshiba πούλησε περισσότερους από 17 εκατομμύρια υπολογιστές, αλλά μέχρι το 2017 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 1,9 εκατομμύρια, ανέφερε το Reuters εκείνη την εποχή.

Το 2016, σταμάτησε να κατασκευάζει φορητούς υπολογιστές για την ευρωπαϊκή αγορά, εστιάζοντας μόνο σε hardware για επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τον όμιλο: το 2015, η εταιρεία σημείωσε απώλεια 318 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια χρονιά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της παραιτήθηκαν αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε διογκώσει τα δηλωμένα κέρδη της τα προηγούμενα έξι χρόνια.

Το 2019, τερμάτισε την πυρηνική της επιχείρηση NuGen στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού δεν βρήκε αγοραστή.

Η ζήτηση των καταναλωτών για φορητούς υπολογιστές έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας και των lockdown παγκοσμίως, αλλά συνολικά, η αγορά προσωπικών υπολογιστών ήταν δύσκολη εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε η αναλύτρια Μαρίνα Κόιτσεβα, της εταιρείας CCS Insight.

«Μόνο εκείνοι που κατάφεραν να διατηρήσουν την κλίμακα και την τιμή τους (όπως η Lenovo), ή έχουν μια κορυφαία μάρκα (όπως η Apple), πέτυχαν στην αδυσώπητη αγορά των υπολογιστών, όπου οι πωλήσεις μειώνονται εδώ και χρόνια», εξήγησε.

Πηγή: BBC