ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2019 11:17 EEST | Updated 08/08/2019 12:22 EEST

Αtomik: Η βότκα του Τσέρνομπιλ

Πόσο ασφαλής είναι;

«Είναι το μοναδικό μπουκάλι που υπάρχει. Τρέμω όταν το αγγίζω», λέει ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, παίρνοντας στα χέρια του με προσοχή τη φιάλη με την εύγευστη βότκα, Atomik.

Η εν λόγω βότκα που παρασκευάζεται με σιτηρά και νερό από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ είναι το πρώτο καταναλωτικό προϊόν που προέρχεται από την εγκαταλελειμμένη περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Η ομάδα που ανέλαβε την παραγωγή της ξεκίνησε τις καλλιέργειες σε ένα αγρόκτημα που βρίσκεται εντός της ζώνης αυτής.

«Αρχικά η ιδέα μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε το σιτάρι σίκαλης για να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε», τόνισαν.

Όλα τα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Σμιθ, έχουν εργαστεί εδώ και πολλά χρόνια στη ζώνη αποκλεισμού, μελετώντας στην ουσία τον τρόπο με τον οποίο η γη επανήλθε μετά το καταστροφικό ατύχημα του 1986.

Τώρα έχουν στόχο να διαθέσουν τα κέρδη τα οποία θα αποκομίσουν από την πώληση της βότκας ώστε να βοηθηθούν οι κοινότητες της Ουκρανίας που εξακολουθούν να υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής.

«Η βότκα μας δεν είναι περισσότερο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα», επισημαίνει ο Σμιθ.

«Οποιοσδήποτε χημικός θα σας πει πως όταν αποστάζετε κάτι, οι ακαθαρσίες καταλήγουν  στο απόβλητο προϊόν. Έτσι, πήραμε σίκαλη που ήταν ελαφρώς μολυσμένη και νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του Τσέρνομπιλ και τα αποστάξαμε», συμπληρώνει.

Ο Δρ. Τζενάντι Λάπτεβ είναι ένας επιστήμονας που εδρεύει στο Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου αλλά και ιδρυτικό μέλος της νεοσυσταθείσας εταιρείας που ανέλαβε την παραγωγή της βότκας.

Μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως κάποια έκταση γης από την περιοχή που ήταν κάποτε μολυσμένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Δεν χρειάζεται να την εγκαταλείψουμε. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα εδάφη της με ποικίλους τρόπους και να έχουμε ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων που θα είναι απόλυτα καθαρά από την ραδιενέργεια», προσθέτει.

Όσον αφορά τη γεύση του περιβόητου ποτού, ο Σαμ Αρμέγ, επαγγελματίας μπάρμαν, αναφέρει πως η Atomik έχει πιο φρουτώδη υφή από τις υπόλοιπες βότκες.

(Με πληροφορίες από BBC