ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2018 14:46 EEST

Η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία

Alessandra Benedetti - Corbis via Getty Images

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για αντιευρωπαϊκές δηλώσεις από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που σχηματίζεται στην Ιταλία και η ένωση βιομηχανιών BDI κάλεσε τη Ρώμη να τηρεί στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ευρωζώνης.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα ηγηθεί την πρώτης ιταλικής κυβέρνησης που θα αποτελείται από κόμματα τα οποία έχουν δηλώσει πως θέλουν να προκαλέσουν αλλαγές στην ΕΕ.

«Περισσότερο παρά ποτέ στο παρελθόν, η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν αξιόπιστο Ιταλό εταίρο που, όπως και πριν, βλέπει τη θέση του στην καρδιά της Ευρώπης και όχι στην απατηλή ασφάλεια του εθνικισμού», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ροτ υπογράμμισε πως πολλές δηλώσεις μελών του συνασπισμού που θα αναλάβει την κυβέρνηση στην Ιταλία συνιστούν «αιτία ανησυχίας».

Τα σχόλια του Ροτ βρήκαν απήχηση στη γερμανική ένωση βιομηχανιών BDI, η οποία κάλεσε τη νέα ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

«Η γερμανική βιομηχανία ανησυχεί για το κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε ο διευθυντής της BDI Γιόαχιμ Λανγκ. «Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πρέπει να προσγειώσει τα κόμματα του συνασπισμού. Οι ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις δεν είναι χρηματοδοτήσιμες. Θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας», πρόσθεσε.

Ο Λανγκ επισήμανε πως ιδιαίτερα η βιομηχανική παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο της Ιταλίας αναπτύχθηκαν καλά στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)