Η Γερμανία νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση κάνναβης

Το εμπόριο κάνναβης χωρίς ειδική άδεια παραμένει παράνομο, ενώ θα φορολογηθεί με τον ανώτατο δυνατό συντελεστή.
picture alliance via Getty Images

Σε νομιμοποίηση της κάνναβης, προχωρά η κυβέρνηση Σολτς,, υλοποιώντας μια από τις προεκλογικές υποσχέθηκε του γερμανού καγκελάριου, κάνοντας την Γερμανία μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που η χρήση τηε θα είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach παρουσίασε το σχέδιο νόμου που θα ορίζει την ελεγχόμενη διανομή και κατανάλωσης 20 έως 39 γραμμαρίων κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς μεταξύ των ενηλίκων ενώ θα επιτρέπεται και η καλλιέργεια έως και δύο φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση.

Στη νομιμοποιημένη κάνναβη, η ποσότητα της μεθυστικής ουσίας THC δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%, «προκειμένου να αποφευχθεί η εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με την κάνναβη», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Σε άτομα ηλικίας 18-21 ετών θα επιτρέπεται ωστόσο η πώληση μόνο προϊόντων με περιεκτικότητα έως 10%. Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει επίσης τη διοργάνωση ακόμη και υποχρεωτικών μαθημάτων πρόληψης για τους εφήβους κάτω των 18 ετών.

Ειδική ρύθμιση θα γίνει και για τα σημεία πώλησης των προϊόντων κάνναβης. Θα τεθούν ελάχιστες αποστάσεις από σχολεία και εγκαταστάσεις για παιδιά και εφήβους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η πώληση να γίνεται και από φαρμακεία, με στόχο να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το εμπόριο κάνναβης χωρίς ειδική άδεια παραμένει παράνομο, όπως και η διαφήμιση προϊόντων κάνναβης. Η φορολόγηση θα γίνει πιθανότατα με τον ανώτατο δυνατό συντελεστή και η ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά με την εγχώρια παραγωγή, καθώς απαγορεύεται η εισαγωγή.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να είναι έτοιμη προς ψήφιση έως το τέλος του έτους, αν και ήδη τα περισσότερα κρατίδια δεν ασκούν διώξεις για κατοχή μικροποσότητας, αλλά η κάνναβη κατάσχεται. Η ιατρική χρήση κάνναβης εισήχθη στη Γερμανία το 2017.

Δημοφιλή