Ευρωεκλογές 2019: Κέρδη και απώλειες για τις ευρωομάδες βάσει των αποτελεσμάτων στις 28 χώρες

Πρώτο το ΕΛΚ αλλά με απώλειες. Τι ποσοστά κατέγραψαν ακροδεξιοί-ευρωσκεπτικιστές.
ASSOCIATED PRESS

Υποχώρηση των ποσοστών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που όμως παραμένει πρώτη δύναμη αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D) έφεραν οι Ευρωεκλογές της Κυριακής. Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι σήκωσαν τα ποσοστά της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE&R) -όπου αναμένεται να ενταχθεί και ο ηττημένος Εμμανουέλ Μακρόν - αλλά και τις δυνάμεις της οικολογίας (Verts/ALE).

Στο μεταξύ και τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών-εθνικιστικών ευρωομάδων (EFDD και ΕΕΕ) ενισχύθηκαν- με πιο χαρακτηριστικές τις μεγάλες νίκες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία- τελικά σε επίπεδο εδρών δεν κατάφεραν να «σαρώσουν» όπως οι ίδιοι προεξοφλούσαν και όπως πολλοί άλλοι προέβλεπαν.

Σε αυτό εκτιμάται πως βοήθησε και η αυξημένη, για δεδομένα Ευρωεκλογών, αλλά και η ενίσχυση των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων.

Έτσι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, έχει ως εξής:

europarl

Γερμανία : Κυβερνητική ήττα

Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου, Α.Μέρκελ εξασφάλισε ένα 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει φέρει ποτέ, αν και παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν μεγάλη ήττα εξασφαλίζοντας μόλις 15,3% ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές των εκλογών , με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.Το δε ακροδεξιό κόμμα AfD παραμένει τέταρτη δύναμη στη χώρα με 10,8%.

(96 έδρες στο Ε.Κ)

Γαλλία: Η νίκη-εφιάλτης της Λε Πεν

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρι Λε Πεν, Εθνικός Συναγερμός κατάφερε να έρθει πρώτο με 24,20% αφήνοντας πίσω της το κόμμα του πρωθυπουργού, Εμμανουέλ Μακρόν το οποίο συγκεντρώνει 22,4%. Και στη Γαλλία οι δυνάμεις των οικολόγων κατάφεραν να φέρουν σημαντικά ποσοστά και να αναδειχθούν τρίτο με ποσοστό 12,70%.

(74 έδρες στο Ε.Κ.)

ASSOCIATED PRESS

Ιταλία: Πιστά Σαλβίνι

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού, και της ξενοφοβικής, εθνικιστικής ρητορικής νίκησαν. Η Λέγκα του Σαλβίνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Φόρτσα Ιτάλια κέρδισαν 32,42%, 6,94% και 8,11% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε μόλις 24,9%.

(73 έδρες στο Ε.Κ.)

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάρωσε ο Φάρατζ

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια διαρκή κυβερνητική κρίση με τελευταίο επεισόδιο των παραίτηση της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, το 37% των πολιτών πήγε στην κάλπη και το 31,6% ψήφισε το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι Εργατικοί ήρθα δεύτεροι με 19,10% και οι Τόρις της Μέι τέταρτοι με 12,40%.

(73 έδρες στο Ε.Κ.)

Europa Press News via Getty Images

Ισπανία: Σοσιαλιστική Νίκη

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο μεγάλος νικητής συγκεντρώνοντας 28,40% και κερδίζοντας 18 έδρες και η διαφορά από το δεύτερο, Λαϊκό Κόμμα ξεπέρασε το 11% αφού συγκέντρωσε 17,3% και κέρδισε 11 έδρες. Οι Ciudadamos και οι Podemos συγκέντρωσαν 16,00% και 12,40% και ήρθαν αντίστοιχα, τρίτοι και τέταρτοι.

(54έδρες στο Ε.Κ.)

Αυστρία: Επιμένουν στον Κουρτς

Τι και αν ξέσπασε σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση του και αν η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε πρόωρες εθνικές κάλπες. Οι Αυστριακοί επέλεξαν το Κόμμα του νεαρού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς σε ποσοστό 34,50% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ένα 23,50%. Και εδώ σημαντικά ποσοστά κατέγραψαν οι Πράσινοι με 13,5%.

(18 έδρες)

Ουγγαρία: Υπάρχει μόνο ο Ορμπαν

Το κόμμα του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξαφάνισε (για μια ακόμη φορά) τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 52,14% ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε μόλις 16,26%. Η συμμετοχή όμως αξίζει να σημειωθεί κυμάνθηκε στο 42%.

(21 έδρες στο Ε.Κ.)

ASSOCIATED PRESS

Νίκη επί της αποχής

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αυτή έφτασε το 51% όταν το 2014 είχε κυμανθεί στο 42%. Βέβαια αν και κάποιες χώρες κατέγραψαν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες όπως πχ το Βέλγιο (79%), το Λουξεμβούργο (84,1%), Δανία (66%), Γερμανία 61,5%) υπήρχαν για μια ακόμη φορά χώρες στις οποίες η αποχή χτύπησε κόκκινο. Για παράδειγμα στη Σλοβακία ψήφισε μόλις το 22,74%, στην Σλοβενία 28,29%, στην Τσεχία 28,72%, στην Κροατία 29,65% αλλά και στην Πορτογαλία του Νότου η συμμετοχή μόλις που ξεπέρασε το 31%.

europarl

Δημοφιλή