Ευρωεκλογές: Χάνουν έδρες ΕΛΚ και Σοσιαλιστές, άνοδος των Πρασίνων

Πως αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Twitter/Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Twitter/Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την εκτίμηση του Ευρωκοινοβούλιου για τις έδρες των κομμάτων στη βάση των εθνικών εκτιμήσεων σε 14 χώρες και της πρόθεσης ψήφου σε 14, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζαμ Ντουκ. Σε αυτές έχει ενσωματωθεί και η εκτίμηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη εκτίμηση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες (σε σχέση με 173 στην πρώτη εκτίμηση), οι Σοσιαλδημοκράτες 147, οι Φιλελεύθεροι 101 (σε σχέση με 102), οι Πράσινοι 69 (σε σχέση με 71), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59 (σε σχέση με 58), η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Μ. Σαλβίνι και Μ. Λεπέν) 57 (το ίδιο), η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56 (το ίδιο), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42 (το ίδιο), άλλα κόμματα 35 (σε σχέση με 37) και οι μη εγγεγραμένοι 8.

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23. Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56. Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.

Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένονται μετά τις 24:00 (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.

Ικανοποίηση Πρασίνων για το αποτέλεσμα

Την ικανοποιήσή τους για το αποτέλεσμα που δείχνει σημαντικά κέρδη για τους Ευρωπαίους Πράσινους εξέφρασαν οι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ και Φιλίπ Λαμπέρτς σε δηλώσεις τους στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η Σ. Κέλερ έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» που προκύπτει από την «εμπιστοσύνη» που έδειξαν οι ψηφοφόροι και δεσμεύτηκε για «συγκεκριμένη δράση» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση της «κοινωνικής Ευρώπης». «To πράσινο κύμα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο Φ. Λαμπέρτς επισήμανε ότι σύμφωνα με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, η ψήφος των Πρασίνων θα είναι ”απαραίτητη” προκειμένου να υπάρξει μια πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ερώτηση για το ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν, και οι δύο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων υπογράμμισαν ότι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι οι «δεσμεύσεις» για δράση για το κλίμα και για υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης.

Διαβουλεύσεις με τα κεντρώα κόμματα επιθυμεί το ΕΛΚ

Ως «βήμα προς τα πίσω» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ολλανδή ευρωβουλευτής Εσθερ Ντι Λάνγκε, το ενδεχόμενο να μη ληφθεί υπόψη η διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ίδια σημείωσε ότι η εν λόγω διαδικασία δημιούργησε τις συνθήκες για «ζωντανό διάλογο» σε όλες τις χώρες και χαιρέτισε το γεγονός ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν αρκετά αυξημένη.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι εκλογές όλα δείχνουν ότι θα αναδείξουν ως μεγαλύτερο κόμμα το ΕΛΚ, ωστόσο θα δείξουν παράλληλα και «κατακερματισμό του κέντρου» με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εργαστεί το ΕΛΚ με το «κέντρο» προκειμένου να διασφαλίσει μια πλειοψηφία.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις αύριο», είπε η Ολλανδή ευρωβυλευτής.

Σοσιαλδημοκράτες: Ανάγκη για «νέα κοινωνική, προοδευτική συμμαχία»

Tην ανάγκη μιας «νέας κοινωνικής, προοδευτικής συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Οπως είπε, το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν «καθαρό» πως επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεχώς αυξανόμενων ανισοτήτων. «Ακούσαμε τις ηχηρές φωνές των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε, όμως, μόνο το ένα χωρίς το άλλο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την κοινωνική δικαιοσύνη», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΚ, σημείωσε ότι δεν έχει πλέον την «πολιτική δύναμη» προκειμένου να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής προκειμένου να ηγηθεί αυτής της νέας «συμμαχίας» για την αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή