Ευρωεκλογές-«σεισμός» πολλών ρίχτερ

Το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών θα αποτελέσει καταλύτη ουσιωδών αλλαγών στο πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας μας.
Ευρωεκλογές 2024
Ευρωεκλογές 2024
Eurokinissi

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός σε μία μάχη «σεισμό» που θα αποδειχθεί ιστορική για την πατρίδα μας.

Η ΝΔ αν και τυπικά πρώτη με μεγάλη απόσταση από τον ασθμαίνοντα ΣΥΡΙΖΑ, πλήρωσε την αλαζονεία του 41%, την ακρίβεια και σε πολύ μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι παρέβλεψε με τις κυβερνητικές της επιλογές και νομοθετήσεις, τον αξιακό πυρήνα της βάσης της, αλλά πολλές φορές και την ίδια την κοινή λογική.

Νομοσχέδια όπως η ακραία φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο γάμος και η υιοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, η επικείμενη αύξηση των μεταναστών μέσω διακρατικών συμφωνιών για εργασία τους στην Ελλάδα αλλά και η εν γένει νωχελική και ενδοτική εξωτερική πολιτική έναντι ακόμη και της Αλβανίας και των Σκοπίων (!), αλλά και της Τουρκίας αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής της βάσης.

Ας συνυπολογιστεί δε ότι η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη «συγκράτησε» ακόμη μεγαλύτερες πολύ πιθανές απώλειες για τη ΝΔ, η οποία εάν δεν τον είχε ως υποψήφιό της, θα ήταν λίγο πάνω από το 20%, αν κρίνουμε την πρόθεση ψήφου που της δίνανε εταιρείες δημοσκοπήσεων προ της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του. Αυτό επιρρώνεται και από το γεγονός ότι ο Φρέντης Μπελέρης ψηφίστηκε από το μεγαλύτερο τμήμα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, καθώς και πολλών συντηρητικών ψηφοφόρων στην Ελλάδα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηφίζανε τη ΝΔ…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως δεν μπορεί να ανακάμψει υπό την ηγεσία του Κασσελάκη. Ενδεικτικό είναι ότι σε συνθήκες εκλογικής καθίζησης της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε παρά να «κατέβει» κι άλλο σε ποσοστά και ο ίδιος…! Αλλά δεν επωφελήθηκε και κάτι ουσιαστικό ούτε από την θνησιγενή εν τη γενέσει απόπειρα της νέας αριστεράς και τον αποκλεισμό των παλαιοκομματικών πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωβουλή. Για τους δε τελευταίους αυτό ίσως είναι και το πολιτικό τους τέλος.

Το ΠΑΣΟΚ αν και ανέβηκε κατά τι και διατηρεί την τρίτη θέση, ούτε αυτό μπορεί να επιχαίρει καθότι δεν επέτυχε να επωφεληθεί από την κατά 13% πτώση της Νέας Δημοκρατίας από μόλις ένα χρόνο πριν… Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει κάποια δυναμική υπό τις παρούσες συνθήκες και την παρούσα ηγεσία του. Ψηφίζεται σε ένα σεβαστό ποσοστό από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι συνεχίζουν να το ψηφίζουν στο όνομα μιας νοσταλγικής παρελθοντολογικής αναφοράς για τα «περασμένα μεγαλεία», παρά επειδή υπάρχει κάποιο σημερινό αφήγημα και όραμα.

Η μεγάλη είδηση ωστόσο είναι μία.

Πολίτες οι οποίοι εχθές μετρήθηκαν σε ποσοστό 20% (!) ψήφισαν συντηρητικά, πατριωτικά, δεξιά ή και εθνικιστικά κόμματα. Με πρώτο κόμμα του εν λόγω πολιτικού χώρου την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 10%, δεύτερο τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού με 4,5% και έκπληξη τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 3,1%, συν τα 6 μικρότερα κόμματα του χώρου αυτού (Πατριώτες, Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία, Κίνημα 21, Συντηρητικοί, ΛΑΟΣ, Εθνικό Μέτωπο) που έχουν όλα μαζί ποσοστό πέριξ του 3%. Ο δε ελληνικός συντηρητικός χώρος έχει 4 πλέον ευρωβουλευτές αριθμητικά ίσους με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ!

Δικαίως λοιπόν επιχαίρουν οι ηγεσίες του χώρου αυτού.

Η ΝΔ προφανώς δεν αντελήφθη το μήνυμα των περυσινών διπλών εκλογών.

Μέσα στη …μέθη του 41%, στην Πειραιώς μάλλον δεν κατάλαβαν ότι στα δεξιά της εξελέγησαν 3 κόμματα στη Βουλή. Αντί συνεπώς η ΝΔ τότε να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της προς τον συντηρητισμό ο οποίος σημειωτέον επελαύνει πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, έκανε το ακριβώς αντίθετο!

Ελλείψει δε ισχυρού αντιπάλου στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, οι ψηφοφόροι πλέον απελευθερώνονται ευκολότερα προς άλλες επιλογές ή κατευθύνσεις.

Οι ψηφοφόροι που έχουν φύγει από τη ΝΔ και ψήφισαν αυτά τα κόμματα, δύσκολα πλέον επαναπατρίζονται…

Αν η περυσινή τους ψήφος ήτανε τροχιοδεικτική βολή, φέτος είναι σταθερή πεποίθηση.

Συνεπώς η εικόνα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη για τους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ.

Η ΝΔ υποτίμησε αλαζονικά και ψευδοελιτίστικα την εκλογική βάση της και τώρα ήρθε η ώρα της νεμέσεως. Η δε βάση της ΝΔ δεν έχει τα χαρακτηριστικά άλλων χώρων. Οι ψηφοφόροι της έχουν μεταϋλιστικές αξιακές αναφορές, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τα market pass ή τους οικονομικούς δείκτες στον βαθμό που επηρεάζονται ψηφοφόροι από άλλους πολιτικούς χώρους.

Τελευταίο άλλα όχι έλασσον.

Στη Θράκη υπάρχει κόμμα οι υποψήφιοι του οποίου αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι» ή «Μακεδόνες» παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη συνθήκη της Λωζάννης. Και στην Αθήνα δεν κουνιέται φύλλο. Ουδεμία αντίδραση. Η κυβέρνηση δεν γνώριζε; Ο Άρειος Πάγος πως επέτρεψε ή επιτρέπει σε ένα τέτοιο κόμμα του οποίου τα στελέχη παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες (οι οποίες ως κυρωμένες από τη Βουλή είναι εσωτερικό δίκαιο) να κατέρχεται στις εκλογές;

Όλα τα ανωτέρω λένε πάρα πολλά και αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές, δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία του σήμερα καλείται να διαχειριστεί μία σημαντική ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική ήττα, διότι εδώ και αρκετό καιρό έχει απωλέσει την ιδεολογική της ταυτότητα και έχει κατά τούτο διαμορφωθεί μια τεράστια ψυχική απόσταση από τον κόσμο της.

Οι νεοδημοκράτες νιώθουν εν πολλοίς προδομένοι και αποχωρούν …με ελαφρά από την πάλαι πότε παράταξή τους.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών θα αποτελέσει καταλύτη ουσιωδών αλλαγών και θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας μας.

*Ο Χρήστος Φασλής είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαμεσολαβητής CEDR

Δημοφιλή