Ευρωεκλογές- Γαλλία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά το «χαστούκι» από τη Λεπέν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης - Βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρον μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός του (Αναγέννηση) στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

″Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων ”δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη”.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία ήταν προγραμματισμένες να γίνουν κανονικά το 2027.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

″Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά”, δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία» δηλώνει η Λεπέν

Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και στις πρώτες της δηλώσεις ανέφερε, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών που ζητωκραύγαζε τα εξής:

«Αυτή η ιστορική ψήφος δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, οι άνθρωποι κερδίζουν».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία εάν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εξουσία, να τερματίσουμε τη μαζική μετανάστευση, να δώσουμε προτεραιότητα στην αγοραστική δύναμη, έτοιμοι να κάνουμε τη Γαλλία να ζήσει ξανά», είπε.

Δημοφιλή