Live - Ανάλυση HuffPost: Νέος πολιτικός χάρτης - Πού πήγε η κεντροαριστερά;

Στρατηγική νίκη Μητσοτάκη. Στη ΝΔ το μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «εργατικό κόμμα»
ASSOCIATED PRESS

Το exit poll επισφραγίζει μία στρατηγική νίκη της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ανάγνωση του σκορ γίνεται σε δύο επίπεδα:

- Στο εσωτερικό της ΝΔ και της κεντροδεξιάς παράταξης: Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη «πέρασε» στην κοινωνία και αυτό τον καθιστά προνομιούχο συνομιλητή της. Το αφήγημά του χαρακτηρίστηκε από μετριοπάθεια - ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου μέχρι τις κάλπες της 7ης Ιουλίου - και οι πολίτες το εκτίμησαν. Σε αντίθεση με την ρητορική της κινδυνολογίας και (σε κάποιο βαθμό) του φόβου που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι «άκουσαν» το μήνυμα του αρχηγού της ΝΔ, που μίλησε μόνο για το μέλλον, τις προοπτικές και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ακραίες φωνές και κάθε ακροδεξιά «ηχώ» μέσα στο κόμμα του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σκληρές φωνές που ακούστηκαν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά σίγησαν. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής λύσης απλώς πιστοποιούν ότι, όσοι λοξοκοίταζαν δεξιότερα της ΝΔ, απλώς αλοιθώριζαν.

Παράλληλα, ο «μύθος» του Κώστα Καραμανλή ξεθωριάζει, καθώς η παράταξη βρίσκει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναν επιτυχημένο «νικητή-ηγέτη». Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι ο ίδιος ο Καραμανλής έσπευσε να δηλώσει εμπιστοσύνη και στήριξη στο νέο αρχηγό, αντιλαμβανόμενος ότι έχει ανάγκη να βρίσκεται κοντά στον Μητσοτάκη, ώστε να έχει πολιτικό μέλλον (αν και όχι, προφανώς, σε κάποιο κυβερνητικό ρόλο).

- Στο νέο - μετεκλογικό πολιτικό χάρτη: Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε να ενσωματώσει το μεγάλο μέρος του κεντρώου χώρου. Με δεδομένη την συρρίκνωσή του, είναι πάντως οφθαλμοφανές ότι αυτός ο χώρος «μετακόμισε» στη ΝΔ. Έτσι η ΝΔ επέστρεψε σε ποσοστά άνω του 40%, που είχαμε χρόνια να δούμε... Αντίθετα, η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που θεώρησαν ότι το διακύβευμα ήταν η επικράτηση επί της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ αποδεικνύεται μάλλον «στενή» και πρόχειρη. Κυνηγώντας με μανία 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες από το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την παρτίδα...από άλλον αντίπαλο, ο οποίος δεν χρειάστηκε καν να δώσει μάχη για να κερδίσει. Το άλλοτε ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε έναν μεσο-αστικό κόσμο. Είναι ένας κόσμος που επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εμπιστεύθηκε, επειδή δεν πείστηκε από την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.

ASSOCIATED PRESS

Πρωθυπουργός 4ετίας - ”Εργατικό κόμμα” στην αντιπολίτευση

Με την καθαρή αυτοδυναμία να προσφέρει στη ΝΔ κοντά ή περισσότερες από 160 έδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του όλο το γήπεδο.

Εκείνος θα επιλέξει πόσο γρήγορα και πόσο δυνατά θα επιτεθεί, ώστε να ανατρέψει το λιμνάζον σκηνικό στην οικονομία, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει το ελληνικό δημόσιο. Το «μομέντουμ» είναι όλο δικό του και χωρίς πραγματικό αντίπαλο στον ορίζοντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα. Το «έργο» κεντροαριστερά δεν θα πάει μακριά. Αντί αυτού, στο κόμμα του βρίσκει στέγη μία συγκεκριμένη εκλογική πελατεία: είναι ο κορμός της εργατικής τάξης. Και έχει μεγαλώσει αριθμητικά, ως κομμάτι της κοινωνίας, γιατί η οικονομική κρίση ανέτρεψε τις ισορροπίες δεκαετιών.

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Είναι άνθρωποι που, εάν τους ρωτήσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, θα του απαντούσαν ότι δεν ανήκουν σε καμία «κεντροαριστερά», αλλά σίγουρα ανήκουν στην εργατική τάξη και είναι χαμηλόμισθοι. Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά δεν τους διεκδικεί γιατί η ίδια απέτυχε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το ερώτημα είναι εάν θα το πράξει επαρκώς ο κύριος Τσίπρας και εάν θα κατορθώσει στο τέλος της νέας τετραετίας να διευρύνει αυτό το ακροατήριο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα